ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Το μουσείο του »Τιτανικού» στο Μπέλφαστ

Το πλοίο του Τιτανικού συνέδεσε το όνομά του με ένα από τα συγκλονιστικότερα ναυάγια της ιστορίας, για τα οποία γράφτηκαν πολλά, ακούστηκαν περισσότερα, ενώ το θρυλικό ταξίδι μεταφέρθηκε πολλές φορές στη μεγάλη οθόνη.

Αυτό που έλειπε από το… portfolio του Τιτανικού, λοιπόν, ήταν ένα μουσείο αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στον… μύθο!Στο Μπέλφαστ, την πόλη όπου ναυπηγήθηκε πριν από 100 χρόνια το διάσημο υπερωκεάνιο, έκανε την εμφάνισή του ένα τεράστιο μουσείο αφιερωμένο στην ιστορία του Τιτανικού, από το ξεκίνημα έως το ναυάγιο του..Ένα εντυπωσιακό κτήριο που μοιάζει με το θρυλικό πλοίο χρειάστηκε περίπου τρία χρόνια μέχρι να κατασκευαστεί, το ίδιο ακριβώς διάστημα που απαιτήθηκε για την κατασκευή του Τιτανικού.

Το κτίριο, έξι επίπεδων, εκτείνεται στην περιοχή των παλιών ναυπηγείων του Μπέλφαστ, σαν αστέρι που σχηματίζεται από τέσσερις πλώρες πλοίων. Οι πλώρες είναι στην κλίμακα εκείνης του πλοίου που ναυάγησε στις 15 Απριλίου του 1912 κατά τη διάρκεια του παρθενικού ταξιδιού του από το Σαουθάμπτον (νότια Αγγλία) στη Νέα Υόρκη.

Το Μουσείο διαθέτει εννέα αίθουσες καθεμία από τις οποίες διαδραματίζει και έναν διαφορετικό ρόλο: Ο σχεδιασμός, η κατασκευή, η ζωή και ο θάνατος του Τιτανικού.Το αρχιτεκτονικό γραφείο TODDArchitects που ανέλαβε το project προσπάθησε να δημιουργήσει ένα κτήριο που θυμίζει τόσο το πλοίο όσο και το παγόβουνο που ευθύνεται για το ναυάγιο.

»Υπάρχουν πολλά αξιοθέατα επικεντρωμένα στον Τιτανικό στον κόσμο, τα οποία όμως δεν έχουν καμία σχέση με το υπερωκεάνιο. Αυτό είναι το μεγαλύτερο και το μόνο που θα έχει μια αυθεντική ιστορία να πει», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Μουσείου Τιμ Χάσμπαντς.

Η εικόνα είναι εντυπωσιακή τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του Μουσείου, καθώς οι επισκέπτες εντυπωσιάζονται από τον όγκο του κτηρίου και συγκινούνται στη συνέχεια εξερευνώντας το εσωτερικό του, που δεν έιναι τίποτα άλλο από μια συλλογή αναμνήσεων από το αξέχαστο πρώτο και τελευταίο ταξίδι του Τιτανικού.Μπορούν να ονειρεύονται την πολυτέλεια των καμπινών της πρώτης θέσης περνώντας μπροστά από τις βιτρίνες όπου έχουν αναδημιουργηθεί με όλα τους τα τμήματα οι αυθεντικές καμπίνες… και να μετρήσουν τη μικρότητα της τρίτης θέσης. Ο χώρος δεν περιλαμβάνει αντικείμενα εποχής, τα πάντα έχουν αναδημιουργηθεί, από τα πιάτα έως τα έπιπλα.

Στην γκαλερί που είναι αφιερωμένη στο ναυάγιο, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 1.514 άνθρωποι, η θερμοκρασία πέφτει απότομα, και κυριαρχεί η φρίκη.Οι δύο επάνω όροφοι είναι αφιερωμένοι στις δεξιώσεις και στεγάζουν ένα αντίγραφο της περίφημης τελετουργικής σκάλας του πλοίου, που έγινε διάσημη από την ταινία του Τζέιμς Κάμερον του 1997.

e-nautilia.gr