ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δεν ξέρω αν τα φάγαμε μαζί σίγουρα όμως δεν τα βγάζουμε μαζί….

Στα όρια τους έχουν φτάσει οι ναυτικοί με τις υπέρογκες φορολογικές κρατήσεις που έχουν τα τελευταία χρόνια.

Οι εξίσωση του ναυτικού επαγγέλματος με αλλά επαγγέλματα της στεριάς προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια στους ανθρώπους της θάλασσας, οι οποίοι από εκεί που όλοι τους επευφημούσαν για το κουράγιο που δείχνουν σε ένα τόσο δύσκολο επάγγελμα, αλλά και το συνάλλαγμα που φέρνουν στη χώρα τους, βρέθηκαν να πληρώνουν 25% εφορία σε καράβια με ξένη σημαία που καμία σχέση με Ελλάδα δεν έχουν!

Φως στο τούνελ δεν φαίνεται ούτε και στο ασφαλιστικό, στο οποίο πληρώνονται ένα σωρό λεφτά στο Ν.Α.Τ (ΕΦΚΑ το ονόμασαν τώρα) και οι συντάξεις έχουν περίπου εξισωθεί με αλλά επαγγέλματα στα οποία οι κρατήσεις είναι πολύ λιγότερες. Άσε που στα δημόσια νοσοκομεία επικρατεί αλαλούμ!

Για να μη συζητήσουμε ότι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα σε οικοδόμους, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ψαράδες, και άλλους πολλούς καλπάζει! Και βέβαια δεν μπαίνουν όλοι σε ένα τσουβάλι αλλά να ξέρετε ότι υπάρχουν άνθρωποι σε αυτά τα επαγγέλματα οι οποίοι βγάζουν πολλά χρήματα τον χρόνο και πληρώνουν τα ελάχιστα! Επίσης, η μόνιμη δικαιολογία για όλους αυτούς είναι ότι ας πιαστούν πρώτα οι μεγάλοι και μετά όλοι αυτοί, που είναι μικροί. Εντάξει λοιπόν συμφωνώ και εγώ. Ας σταματήσουμε όμως και εμείς οι ναυτικοί να πληρώνουμε εφορία και όταν πληρώσουν οι μεγάλοι ας πληρώσουμε και εμείς. Λογική για γέλια. Ο καθένας το τομάρι του κοιτάει.

Και φυσικά στην Ελλάδα δεν είναι μόνο οι ναυτικοί που πληρώνουν εφορία. Δεν λέω αυτό. Βέβαια σχεδόν πάντα στην έρημη Ελλάδα ένα 20-30% πλήρωνε και οι υπόλοιποι η πλήρωναν τα ελάχιστα η και καθόλου.

Και συνεχίζω. Τα ποσά που πληρώνει ο ναυτικός είναι τεράστια και δυσανάλογα για αυτά που προσφέρει στο ελληνικό κράτος. Ενδεικτικά να πούμε ότι σε ένα μπάρκο διάρκειας 6 μηνών ενός πλοιάρχου η Α μηχανικού οι κρατήσεις αντιστοιχούν σε περίπου 2,5 μήνες εργασίας. Δηλαδή δουλεύοντας 6 μήνες είναι στην ουσία σα να δουλεύει κάποιος 3,5 μήνες! Φανταστείτε τώρα ψυχολογία ε; εκεί που μετράμε έναν έναν τον μήνα για να περάσει στο τέλος μας κλέβουν και 2,5 μήνες! Αν συνυπολογίσουμε και το ΦΠΑ των αγαθών που ο κάθε ένας πληρώνει φτάνουμε σε υπέρογκες κρατήσεις. Την ίδια στιγμή σε αλλά κράτη, οι κρατήσεις των ναυτικών είναι μηδενικές η ελάχιστες.

Ο ναυτικός μπορεί να μοιάζει ότι είναι πλούσιος και υψηλόμισθος με αυτά που παίρνει αλλά δεν είναι έτσι. Το ναυτικό επάγγελμα έχει πολλές ιδιαιτερότητες και δεν θα πρέπει να τον συγκρίνουν με επαγγέλματα της στεριάς στα οποία οι εργαζόμενοι ζούνε υπό φυσιολογικές συνθήκες, μαζί με την οικογένεια τους, με το φαί τους και με τους γιατρούς τους ανά πάσα στιγμή.

Βέβαια θα πρέπει να πούμε ότι όλοι αυτοί που αποφασίζουν για την ναυτιλία είναι παντελώς άσχετοι και επικίνδυνοι! Τρέχουν ένα τεράστιο καράβι χωρίς να γνωρίζουν το ναυτικό επάγγελμα και την φύση του. Τα σωμάτια αποδεικνύεται ότι τίποτα δεν έχουν κερδίσει τα τελευταία χρόνια. Το φορολογικό θα έπρεπε καθημερινώς να βρίσκεται στην ατζέντα τους και να πιέζουν συνεχώς προς την μείωση του. Το ότι οι συντριπτική πλειοψηφία των ναυτικών δεν θέλουν πλέον ελληνική σημαία δεν συγκινεί κανέναν. Όλοι κάνουν πως δεν βλέπουν και δε γνωρίζουν. Κανείς δεν ασχολείται με τους ναυτικούς. Όλοι ασχολούνται με την ΕΡΤ, με τις καθαρίστριες και με τα επιδόματα. Με τους ναυτικούς ουδείς. Και ναι, θα μπορούσαν οι εφοπλιστές να βοηθήσουν τους ναυτικούς εξηγώντας στην κυβέρνηση ότι είναι μεγάλη αδικία να κρατάνε τόσα χρήματα από τους ναυτικούς. Έχει βαρύτητα ο λόγος τους αλλά δυστυχώς τίποτα.

Είπε ο πρωθυπουργός ότι θα υπάρξει αποκατάσταση της άδικης υπερφορολόγησης σε ομάδες που τράβηξαν όλο το ζόρι. Ας ελπίσουμε να εννοεί και τους ναυτικούς μέσα σε αυτές τις ομάδες…

Γιατί είναι αλήθεια ότι φεύγουμε για 6 μήνες από τα παιδιά μας, τις συζύγους και τις μανάδες μας και πληρώνουμε το κράτος. Αν αυτό δεν είναι αδικία τότε ποιο είναι..;

Καλά ταξίδια σε όλους!