ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα αρχαίο παγόβουνο πιθανότατα διέλυσε τον Τιτανικό

Titanic_Iceberg
Ο Grant Bigg, καθηγητής γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, πιστεύει ότι το παγόβουνο που χτύπησε τον Τιτανικό τον Απρίλιο του 1912 μπορεί να προήλθε από τη νοτιοδυτική Γροιλανδία από χιόνι που έπεσε πάνω από 100.000 χρόνια πιο πριν.

Ο Bigg ετοιμάζεται να παρουσιάσει τα ευρήματά του στο Φεστιβάλ του Cambridge Science, που ξεκινά τη Δευτέρα 7 Μαρτίου. “Παίρνουμε ό, τι γνωρίζουμε για τα ωκεάνια ρεύματα, στη συνέχεια, τις προσθέτουμε στις μετεωρολογικές μετρήσεις για το έτος αυτό για να υπολογίσουμε τούς επικρατούντες ανέμους. Εφαρμόζοντας αυτές τις τεχνικές στο 1912 συμπεραίνεται ότι το παγόβουνο προέρχεται γύρω από το Qassimiut στην νοτιοδυτική ακτή της Γροιλανδίας”, δήλωσε ο Bigg σε ένα άρθρο των Sunday Times.

Το παγόβουνο που βύθισε τον Τιτανικό είχε μήκος περίπου 122 μέτρα και προεξείχε περίπου 30 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, φτάνοντας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το βάρος των 1,5 εκατομμυρίων τόνων. Ο Bigg υπολογίζει ότι το παγόβουνο το πιο πιθανό είναι ξεκίνησε το ταξίδι του ουσιαστικά μεγαλύτερο, με μήκος 518 μέτρα και βάρος περίπου 75 εκατομμύρια τόνους.

Μια θεωρία υποστηρίζει ότι το παγόβουνο που χτύπησε τον Τιτανικό αποκολλήθηκε από έναν παγετώνα το 1908 κατά τη διάρκεια ενός σχετικά ζεστού χειμώνα. Η έρευνα του Bigg καταδεικνύει ότι το 1912 ήταν μια ιδιαίτερα επικίνδυνη χρονιά στον Βόρειο Ατλαντικό, με παγόβουνα που ταξίδευαν πολύ νοτιότερα από το συνηθισμένο. “Η παρουσία εκτεταμένων πάγων αναφέρθηκε ευρέως πριν και μετά τη σύγκρουση”, παρατηρεί ο Biggs στο νέο του βιβλίο, “Παγόβουνα: Η Επιστήμη τους και η σχέση τους με την Κλιματική Αλλαγή”.
Titanic_Iceberg_asprom
Μια αναμνηστική φωτογραφία, που τραβήχτηκε από έναν επικεφαλή ναυτικό του πλοίου Prinze Adelbert της HAPAG, δείχνει ένα παγόβουνο το πρωί της του ναυαγίου του Τιτανικού. Σύγχρονες έρευνες ισχυρίζονται ότι είχε υπάρξει επικοινωνία με τον Τιτανικό για το συγκεκριμένο παγόβουνο. Τα σημάδια, η τοποθεσία του παγόβουνου, καθώς και οι περιγραφές του από επιζώντες του Τιτανικού καθιστούν πιθανό η φωτογραφία να δείχνει το πραγματικό παγόβουνο που βύθισε τον Τιτανικό.