Εντοπίστηκε το Ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο το οποίο κατέλαβε το Ιράν- Αγωνία για τον 20χρονο Έλληνα δόκιμο

Το υπό σημαία των Νησιών Μάρσαλ ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο, που κατελήφθη παράνομα την Πέμπτη από το Ιράν στον Κόλπο του Ομάν, εντοπίσθηκε ανατολικά του ιρανικού νησιού Κεσμ, ανέφερε με ανάρτηση της στην πλατφόρμα X η υπηρεσία TankerTrackers.com.

Κορυφώνεται η αγωνία για τον 20χρονο Έλληνα δόκιμο πλοίαρχο και για και το υπόλοιπο 18μελές πλήρωμα του δεξαμενόπλοιου St Nikolas, με τις προσπάθειες για επικοινωνία να παραμένουν άκαρπες μέχρι στιγμής.

Το Ιράν ανέλαβε την ευθύνη κατάληψης του πλοίου το οποίο βρίσκεται υπό καθεστώς πειρατείας, ενώ η εκπομπή του σήματος της θέσης του πλοίου έχει διακοπεί από το πρωί.

Η κίνηση του Ιράν, φαίνεται να αποτελεί αντίποινα για την κατάσχεση του ίδιου πλοίου πέρυσι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν το εν λόγο τάνκερ είχε βρεθεί στο επίκεντρο μιας διαμάχης μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η περίεργη ιστορία του ελληνόκτητου τάνκερ που κατέλαβε το Ιράν στον Κόλπο του Ομάν

Η United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) ανέφερε εχθές το πρωί ότι μια ομάδα ατόμων που φορούσαν μαύρες στολές και μάσκες στρατιωτικού τύπου επιβιβάστηκαν σε πλοίο στον Κόλπο του Ομάν, με το TankerTrackers.com να επιβεβαιώνει ότι το εν λόγω πλοίο είναι το St Nikolas, παλαιότερα γνωστό ως Suez Rajan.

«Αυτό είναι το πλοίο που κατασχέθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση πέρυσι με το φορτίο 1 εκατομμυρίου βαρελιών ιρανικού πετρελαίου, το οποίο στη συνέχεια παραδόθηκε στο Χιούστον του Τέξας», ανέφερε σε ενημέρωση το TankerTrackers.com.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στα ύδατα μεταξύ Ομάν και Ιράν, λίγο έξω από το Στενό του Ορμούζ, και είναι η τελευταία επίθεση σε εμπορικό πλοίο σε μια σειρά επιθέσεων που έχουν γίνει το τελευταίο τρίμηνο, μετά την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς.

Ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος βρίσκεται και ένας Έλληνας ναυτικός, και πιο συγκεκριμένα ένας 20χρονος δόκιμος.

Πειρατεία στο ελληνόκτητο πλοίο: Κορυφώνεται η αγωνία για τον 20χρονο Έλληνα δόκιμο

Για το περιστατικό έχουν ενημερωθεί το ελληνικό ΥΠΕΞ και μαζί με το υπουργείο Νησιώτικης Πολιτικής πραγματοποιούν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να μάθουν περισσότερες πληροφορίες.

Διαβάστε ακόμα