Επίσκεψη στο μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου! (video)

Ένα βρετανικό ερευνητικό σκάφος πέτυχε να συλλέξει δείγματα νερού δίπλα στο μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου, το A23a, το οποίο ξεκίνησε να κινείται πρόσφατα στη θάλασσα Weddell μετά από τέσσερις δεκαετίες όπου παρέμενε προσαραγμένο και ακινητοποιημένο.

Το RRS Sir David Attenborough έτυχε να περάσει κοντά στο πρόσφατα παρασυρόμενο παγόβουνο την περασμένη εβδομάδα έξω από τη χερσόνησο της Ανταρκτικής.

«Είναι πολύ τυχερό που η διαδρομή του παγόβουνου έξω από τη Θάλασσα του Γουέντελ βρισκόταν ακριβώς απέναντι από το σχεδιασμένο ταξίδ μας και που είχαμε την κατάλληλη ομάδα στο πλοίο για να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία. Είμαστε τυχεροί που η πλοήγηση στο A23a δεν είχε αντίκτυπο στους στενούς χρόνους για την επιστημονική μας αποστολή», δήλωσε ο Δρ Andrew Meijers, ο επικεφαλής επιστήμονας στο ερευνητικό σκάφος.

Το A23a έχει μέγεθος περίπου 1.500 τετραγωνικά μίλια ή περίπου 70 φορές το μέγεθος του Μανχάταν. Κάποτε ήταν μέρος της υφαλοκρηπίδας πάγου της Ανταρκτικής και μάλιστα φιλοξένησε μια σοβιετική ερευνητική βάση για χρόνια – μέχρι το 1986, όταν αποσχίστηκε και αμέσως προσάραξε στη Θάλασσα Γουέντελ. Εκεί παρέμεινε μέχρι τον φετινό Νοέμβριο, όταν ξεκίνησε και πάλι να επιπλέει και να φεύγει από την περιοχή. Οι ισχυροί άνεμοι, τα ισχυρά ρεύματα και η αραίωση της βάσης του πιθανότατα συνέβαλαν στην επανέναρξη του ταξιδιού του.

Οι επιστήμονες λένε ότι το A23a είναι πλέον πιθανό να παρασυρθεί από τα ρεύματα και να ακολουθήσει την διαδρομή που ακολουθούν πολλά παγόβουνα στο δρόμο τους προς το απομακρυσμένο νησί της Νότιας Γεωργίας.

Συναγερμός: Αποκολλήθηκε και κινείται το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου μετά από τρεις δεκαετίες! (video)

Υπάρχει κάποια ανησυχία ότι εάν το A23a φτάσει στα ανοιχτά της Νότιας Γεωργίας και προσαράξει ξανά, το τεράστιο μέγεθός του θα μπορούσε να διαταράξει τις διαδρομές τροφοδοσίας που χρησιμοποιούν οι πιγκουίνοι και οι φώκιες που κατοικούν στο νησί. Ένα ακόμη μεγαλύτερο παγόβουνο, το A68, κόντεψε να προσαράξει στα ανοιχτά της Νότιας Γεωργίας το 2017. Ευτυχώς για τις αποικίες των πιγκουίνων, το A68 διαλύθηκε πριν φτάσει εκεί.

Διαβάστε ακόμα