Εσοδα ρεκόρ για την διώρυγα του Σουέζ τα οποία έφτασαν τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια!

Τα έσοδα της Αιγύπτου από τη Διώρυγα του Σουέζ έσπασαν το ρεκόρ αφού έφτασαν τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος έως τις 30 Ιουνίου, αυξημένα κατά 20,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, Οσάμα Ραμπέα.

Με δήλωση που κοινοποιήθηκε από την αρχή του καναλιού, απέδωσε αυτή την άνοδο σε αύξηση των φορτίων και του αριθμού των πλοίων που πέρασαν, με τα συνολικά φορτία να φθάνουν στο υψηλότερο επίπεδο αυτό των 1,32 εκατομμυρίων τόνων, σημειώνοντας αύξηση 10,9% από το 2020 και το 2021.

Το κανάλι είναι η ταχύτερη θαλάσσια διαδρομή που συνδέει την Ασία με την Ευρώπη και είναι μια από τις κύριες πηγές συναλλάγματος της αιγυπτιακής κυβέρνησης.

Μια προσπάθεια επέκτασης του καναλιού το 2015 οδήγησε σε περιορισμένη αύξηση των εσόδων ενώ η περαιτέρω επέκταση αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2023.

Η δεύτερη επέκταση ανακοινώθηκε αφότου το πλοίο μεταφοράς κοντέινερ Ever Given προσάραξε και μπλόκαρε το κανάλι στο 2021, για έξι ημέρες, διαταράσσοντας το παγκόσμιο εμπόριο.

Η SCA φέρεται να έχει αυξήσει τα τέλη διέλευσης για τα διερχόμενα πλοία, ακόμη και δύο φορές σε ένα μόνο οικονομικό έτος.

Τον Απρίλιο του 2022, ο σημαντικός θαλάσσιος διάδρομος κατέγραψε τα υψηλότερα μηνιαία έσοδα από ποτέ, ύψους 629 εκατομμυρίων δολαρίων, παρά την απότομη άνοδο των τιμών του πετρελαίου μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Καθώς η Αίγυπτος βρίσκεται υπό οικονομικές πιέσεις λόγω του πολέμου, τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος μειώθηκαν κατά 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 2022, φτάνοντας τα 35,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ταχεία άνοδος των παγκόσμιων τιμών των βασικών αγαθών εκτόξευσε τον πληθωρισμό στην Αίγυπτο σε υψηλό τριετίας, στο 15,3% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Τον Μάρτιο του 2022, η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου προχώρησε στην υποτίμηση της αξίας της αιγυπτιακής λίρας έναντι αυτής του δολαρίου, με αποτέλεσμα να χάσει σχεδόν το 18% της αξίας της σε μια νύχτα.

Το Κάιρο προσπαθεί να μετριάσει τις οικονομικές επιπτώσεις. Ζήτησε επίσης νέο δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αύξησε τος επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία.

Την περασμένη εβδομάδα, η Αίγυπτος δήλωσε ότι θα λάβει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Νωρίτερα το 2022, η SCA παρατήρησε τα υψηλότερα ετήσια έσοδα του καναλιού για ένα ημερολογιακό έτος, με 6,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, παρά τη συνεχιζόμενη πανδημία, την προσάραξη και το μπλοκάρισμα του καναλιού από το Ever Given.

Διαβάστε ακόμα