Για κλάματα η αντιμετώπιση που έχουν οι ναυτικοί

Δεν έχει σημασία η εθνικότητα των εκάστοτε ναυτικών. Μπορεί να είναι ρώσοι, αλβανοί, πακιστανοί, έλληνες ή οτιδήποτε άλλο. Σημασία έχει για το πώς τους αντιμετωπίζουν οι τοπικές αρχές ανά τον κόσμο.

Μετά το περιστατικό με την βύθιση του «NOUR-M» στη Ρόδο, συνελήφθησαν ο Πλοίαρχος, ο Υποπλοίαρχος και ο Α’ Μηχανικός του πλοίου κατόπιν ενταλμάτων σύλληψης τα οποία εκδόθηκαν από την Ανακρίτρια της Ρόδου. Επίσης συνελήφθη ο εκπρόσωπος της εταιρείας του πλοίου. Αν η σύλληψη του πληρώματος έγινε για την λαθραία μεταφορά των πυρομαχικών έχει καλώς. Αν όμως έγιναν για τη βύθιση του πλοίου, είναι σίγουρα πρωτάκουστο.

Όλοι όσοι ταξιδεύουμε σε ποντοπόρα πλοία γνωρίζουμε την αντιμετώπιση των αρχών προς στους ναυτικούς. Οι νόμοι είναι αυστηρότατοι και πολλές φορές άδικοι.

Πριν γίνουν οι συλλήψεις, σκεφτόμουν τι θα είχε γίνει αν είχε βουλιάξει ένα πλοίο μέσα ή έξω από το λιμάνι λόγω κακοκαιρίας ή γενικότερα ανωτέρω βίας. Η απάντηση είναι ότι θα είχε γίνει χαμός! Ο πλοίαρχος θα ήταν ένας αποτυχημένος και μπεκρούλιακας ναυτικός, ενώ το πλήρωμα άχρηστο και ελλιπώς εκπαιδευμένο. Οι φωστήρες της δημοσιογραφίας θα έκαναν «πάρτι» στα δελτία και στο διαδύκτιο.

Που να ξέρω βέβαια ότι θα υπάρξουν συλλήψεις

Μπορεί να τους βαραίνουν ευθύνες για το φορτίο. Δεν διαφωνώ καθόλου. Εγώ όμως μιλάω για την αστεία βύθιση ενός πλοίου, το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι της Ρόδου από της αρχές Νοεμβρίου, λόγο της δέσμευσης του πλοίου για μεταφορά πυρομαχικών. Είναι δυνατόν να το παρατάνε έτσι στο έλεος του καιρού; οι μετεωρολόγοι είχαν «βγάλει» τον λαιμό τους να φωνάζουν για το κύμα κακοκαιρίας που θα σαρώσει την χώρα μας, αλλά κανείς δεν σκέφτηκε ή ενδιαφέρθηκε για το πλοίο.

Πιστεύω ότι για το συγκεκριμένο περιστατικό δεν θα αποδοθούν ευθύνες στο πλήρωμα. Είναι γελοίο άλλωστε να γίνει κάτι τέτοιο. Φυσικά ούτε σε κάποιον άλλον θα αποδοθούν…

Αλίμονο βέβαια στον άτυχο καπετάνιο και πλήρωμα που θα γίνει κάτι παρόμοιο… Στην κρεμάλα θα τους πάνε.

Δυστυχώς αυτά είναι γελοία πράγματα για μία ναυτική χώρα σαν την Ελλάδα. Οποιονδήποτε ναυτικό ρώταγαν στην Ρόδο θα τους το έλεγε ότι θα είναι πολύ επικίνδυνο να μείνει ένα πλοίο σε τέτοιο λιμάνι. Ακόμα και στους ψαράδες τις περιοχής να έκαναν μια ερώτηση πάλι το ίδιο θα τους έλεγαν. Δεν ρώτησαν όμως…

c.o.

e-Nautilia.gr

Διαβάστε ακόμα