Η βελτίωση του ΚΕΣΕΝ τα τελευταία χρόνια

Γνωρίζω ότι οι συντριπτική πλειοψηφία των συνάδελφων ναυτικών έχουν απαξιώσει το ΚΕΣΕΝ και έχουν πολύ κακή άποψη, θεωρώντας το κάτι που δε τους προσφέρει τίποτα, είναι ανούσιο και οι καθηγητές του απλά δεν ενδιαφέρονται. Είναι όμως έτσι; Ως λαός, άλλωστε, το έχουμε έμφυτο να τα απαξιώνουμε όλα τόσο πολύ και να βλέπουμε μόνο μαύρο ή άσπρο και ποτέ κάτι ανάμεσα σε αυτά.

Η αλήθεια είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια το ΚΕΣΕΝ έδωσε δικαιώματα για να το απαξιώσει το σύνολο των ναυτικών. Αν υποθέσουμε ότι, και χωρίς να φταίει κανείς και τίποτα, οι ναυτικοί σε καμία περίπτωση δε το βλέπουν με καλό μάτι γιατί πολύ απλά γιατί τους χαλάει τις διακοπές τους και τον χρόνο που θα πέρναγαν στο ξέμπαρκο με την οικογένεια τους, τότε καταλαβαίνουμε ότι η συνολική γνώμη είναι κάκιστη.

Η πραγματικότητα είναι πως πάντα υπήρχαν καλοί και τίμιοι καθηγητές που πραγματικά ήθελαν να μας δώσουν ένα κομμάτι από την γνώση τους. Η αλλαγή της διεύθυνσης πλοιάρχων όμως, μαζί με καθηγητές και καθηγήτριες, οι οποίοι πραγματικά ενδιαφέρονται για την δουλειά τους, θεωρώ ότι έκανε ακόμη πιο ελκυστικό το ΚΕΣΕΝ.

Πραγματικά αυτοί οι άνθρωποι εκεί σε πολλές περιπτώσεις κάνουν παρα πάνω πράγματα από ότι πολλοί πιστεύουμε. Τους αξίζουν πολλά μπράβο γιατί πολλοί εξ αυτών βρίσκονται στη ναυτική εκπαίδευση 10, 20, 30 ή και περισσότερα χρόνια!

Μπορεί όλοι μας να γκρινιάζουμε ότι το ΚΕΣΕΝ είναι ένα άχρηστο πράγμα που δε μαθαίνουμε τίποτα αλλά πολλές φορές κύριοι συνάδελφοι δεν θέλουμε και εμείς να μάθουμε. Όταν κάνουμε μάθημα βαριόμαστε και όταν δεν κάνουμε παραπονιόμαστε ότι δε κάνουμε τίποτα. Ένα είναι το σίγουρο. Κάποια γνώσεις μπορούμε να τις πάρουμε αν θέλουμε και μπορεί να μη μας αρέσει σε καμία περίπτωση το ΚΕΣΕΝ γιατί θέλουμε να ξεκουραστούμε στο ξέμπαρκο αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο δε φταίει το ΚΕΣΕΝ και οι καθηγητές του, είναι κάτι υποχρεωτικό.

Ένα ακόμη πολύ βασικό είναι η καθαριότητα του κτηρίου και η διακοπή του καπνίσματος μέσα σε αυτό. Κάποτε έμπαινες μέσα και πραγματικά ντρεπόσουν, πρωτίστως γι’αυτους που το βρωμίζουν και δευτερεύοντος γι’αυτους που το επιτρέπουν.

Ας ελπίσουμε λοιπόν στη συνέχεια της βελτίωσης του ΚΕΣΕΝ κα ας ευχηθούμε να γίνει κάποια στιγμή και η αναβάθμιση του, κάτι το οποίο είναι καθαρά στο χέρι της πολιτείας.

Καλά ταξίδια σε όλους