Η βύθιση του τάνκερ Prestige (videos)

prestige[adsanity id=33860 align=alignnone /]Το Prestige θα ήταν απλώς άλλο ένα ανώνυμο πλοίο που σάπιζε στις ανοικτές θάλασσα αν μια καταιγίδα δεν το αποτελείωνε και έριχνε τα φώτα της δημοσιότητας παγκοσμίως πάνω του.

Το Λιβεριανό τάνκερ που έφερε τη σημαία των νήσων Μπαχάμες μπλέχτηκε σε μπελάδες πρι από 13 χρόνια, στις 13 Νοεμβρίου του 2002, στα ανοικτά των ακτών της βορειοδυτικής Ισπανίας.

Με εντολές της κυβέρνησης, ρυμουλκήθηκε για έξι περίπου ημέρες, όντας φορτωμένο με καύσιμα, σε μια προσπάθεια να το κρατήσουν σε απόσταση από τις ακτές της Γαλικίας.

Στις 19 Νοεμβρίου του 2002, το μονού κύτους Aframax πετρελαιοφόρο Prestige έσπασε στα δύο και βυθίστηκε στα νερά του Βόρειου Ατλαντικού στα ανοικτά της βορειοδυτικής ακτής της Ισπανίας.

Το 2006, εντοπίστηκαν νέες διαρροές από το βυθισμένο ναυάγιο και περαιτέρω δαπανηρές προσπάθειες περιορισμού τους ήταν απαραίτητες. Δεν είναι ακόμα σίγουρο πόσο πετρέλαιο παραμένει στο σπασμένο πλοίο, σε βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων.

Τον Οκτωβρίου του 2012, η δίκη για την πετρελαιοκηλίδα του Prestige ξεκίνησε στην Ισπανία, και το Νοέμβριο του 2013, το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα “ότι ήταν αδύνατο να καταλογιστεί ποινική ευθύνη και ο καπετάνιος, ο αρχιμηχανικός και ο πρώην επικεφαλής του Ισπανικού Εμπορικού Ναυτικού διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν ένοχοι για εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος”.

Για την περιβαλλοντική καταστροφή είχαν προηγηθεί μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Ισπανία, που στρέφονταν εναντίον του τότε προέδρου Χοσε Μαρία Αθνάρ.

Διαβάστε ακόμα