Η κατάληψη των δυο Ελληνικών πλοίων υπενθυμίζει ότι ο ναυτικός είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης…

Με μεγάλη μου λύπη πληροφορήθηκα ότι πραγματοποιήθηκε κατάληψη σε Ελληνικά πλοία στην περιοχή του Περσικού κόλπου από το Ιράν.

Να υπενθυμίσω ότι ο περσικός κόλπος είναι η περιοχή η οποία είναι πρώτη σε τροφοδοσία σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε όλο τον πλανήτη, και άρα από της περισσότερο πολυσύχναστες θάλασσες περιοχές του κόσμου.

Ακούγεται ότι η πειρατεία, γιατί περί πειρατείας πρόκειται, έχει να κάνει με την κατάσχεση φορτίου ιρανικού πετρελαίου στα ανοικτά ελληνικών ακτών, σύμφωνα με το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο Nour News.

Οι ναυτικοί βρίσκονται στην μέση μιας αντιπαράθεσης στην οποία ούτε σχέση έχουν και ούτε θα ήθελαν να έχουν. Μαθήματα πολιτικής δεν θα κάνω γιατί δεν με ενδιαφέρουν. Το μείζον θέμα είναι ότι κάποιοι συνάδελφοι που έχουν πάει να εργαστούν για να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειες τους έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με Ιρανούς στρατιώτες, από το πουθενά…

Ο ναυτικός ο οποίος είναι παρατημένος από τις ελληνικές κυβερνήσεις στο έλεος του, τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια, έγινε τώρα και μπαλάκι του πινγκ πονγκ ανάμεσα σε «θηρία».

Αυτό που σκέφτομαι τώρα είναι το πως θα πάει ο Έλληνας ναυτικός να φορτώσει από τον περσικό κόλπο όταν στην άκρη του μυαλού του έχει ότι μπορεί να μπουκάρουν μέσα στρατιώτες και να καταλάβουν το πλοίο;

Πως ο ναυτικός θα συγκεντρωθεί στην τόση απαιτητική εργασία του επάνω στο πλοίο, και θα αντεπεξέλθει σε όλες αυτές τις απαιτήσεις που του ζητάνε όταν στη άκρη του μυαλού του έχει και αυτό;

Θα βγάλουν ανακοινώσεις τα υπουργεία και οδηγίες από την μια, και από την άλλη θα στείλουν οι χαρτογιακάδες των ναυτιλιακών εταιρειών και 1-2 checklist όταν περνάει το καράβι από αυτές τις περιοχές και τέλος. Θα γίνει προφανώς και κάποια συμφωνία με τις ασφαλιστικές εταιρείες και έκλεισε η υπόθεση.

Τα ίδια έγιναν και γίνονται και με τον κορωνοϊό. Από εκεί που του ναυτικού του χρώσταγαν του πήραν και το βόδι… έστειλαν checklist, έφεραν επιπλέον εργασία για τον ναυτικό, του φέρονται σαν ζώο, του απαγόρευσαν μα βγαίνει έξω στα λιμάνια και σε αρκετές περιπτώσεις του έκοψαν (έκλεψαν στην ουσία…) και λεφτά και η ζωή συνεχίζεται.

Μεθαύριο θα του βάλουν και καμία δεκαριά τις εκατό εφορία παρά πάνω για παραδειγματισμό, επειδή εργάζεται μακριά από το σπίτι του σε αντίξοες συνθήκες χωρίς γιατρούς και φέρνει και ένα κάρο λεφτά στη χώρα του. Σα να τον τιμωρούν. Είναι λίγοι οι ψήφοι βλέπετε και δεν έχει δύναμη ο φουκαριάρης.

Ξέφυγα από το θέμα θα μου πείτε, αλλά όλα αυτά κάπου συνδέονται μεταξύ τους.

Δυστυχώς για το ναυτικό όταν τσακώνονται οι ελέφαντες την πληρώνουν τα μυρμήγκια…

Ας ελπίσουμε να έχει αίσιο και γρήγορο τέλος η περιπέτεια των συναδέλφων ναυτικών.

Διαβάστε ακόμα