Η περίεργη ιστορία της εξαφάνισης του αξιωματικού φυλακής – Η γέφυρα έμεινε για 1 ώρα μη επανδρωμένη!

Η περίεργη ιστορία είχε συμβεί περίπου 2 χρόνια όταν η γέφυρα ενός πλοίου μεταφοράς κοντέινερ έμεινε για σχεδόν μία ώρα μη επανδρωμένη και ενώ το πλοίο βρισκόταν εν πλω στα ανοικτά των ακτών της Κίνας.

Ο υποπλοίαρχος, ο οποίος είχε βάρδια εκείνη την στιγμή, έφυγε από την γέφυρα και εξαφανίστηκε!

Ο συναγερμός του μήκους 262 μέτρων πλοίου Kota Lazim ενεργοποιήθηκε περίπου μισή ώρα μετά και αφότου ο λοστρόμος πήγε στη γέφυρα για να του δοθούν οδηγίες από τον υποπλοίαρχο σχετικά με τις καθημερινές εργασίες που θα πρέπει να γίνουν.

Το πλοίο είχε αναχωρήσει από την Σαγκάη με προορισμό το Μεξικό.

Οι εκτεταμένες έρευνες δεν απέφεραν κάποιο αποτέλεσμα και δεν βρέθηκε κάποιο στοιχείο, όπως κάποιο σημείωμα, που να δείχνει ότι είχε πέσει στη θάλασσα. Τα μέλη του πληρώματος και οι εργαζόμενοι στην εταιρεία στη στεριά δήλωσαν ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι ο αξιωματικός – ο οποίος είχε ναυτολογηθεί στο πλοίο μόλις πέντε ημέρες νωρίτερα – αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα.

Οι ερευνητές ατυχημάτων δήλωσαν ότι το σύστημα διαχείρισης ασφάλειας του πλοίου (SMS) για τη βάρδια στη γέφυρα δεν είχε εφαρμοστεί επαρκώς, καθώς δεν υπήρχε οπτήρας να κάνει βάρδια μαζί με τον αξιωματικό φυλακής.

Ο ναύτης που είχε βάρδια δήλωσε ότι ο υποπλοίαρχος του είχε πει να κάτσει να ξεκουραστεί και να μην ανέβει στη βάρδια, καθώς ήταν απαραίτητος για τις εργασίες που είχαν στο κατάστρωμα το πρωί.

Ο πλοίαρχος και τα άλλα μέλη του πληρώματος όμως δήλωσαν άγνοια γι αυτή την εντολή που είχε δώσει ο υποπλοίαρχος στον ναύτη που είχε βάρδια στη γέφυρα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το VDR (μαύρο κουτί) δεν έδειξε κάποια ασυνήθιστη δραστηριότητα στη γέφυρα, εκτός από μερικές περιπτώσεις από το άνοιγμα και το κλείσιμο στις πόρτες που οδηγούν στη βαρδιόλα πριν από τις 0600 ηωρα το πρωί.

Η επόμενη σημαντική δραστηριότητα που ακούστηκε ήταν περίπου στις 0630, πιθανότατα όταν ο λοστρόμος έφτασε στη γέφυρα, αναφέρει η έκθεση έρευνας των αρχών της Σιγκαπούρη.

Ανακαλύφθηκε ότι το BNWAS είχε απενεργοποιηθεί από όταν το πλοίο αναχώρησε από τη Σαγκάη, παρόλο που η λειτουργία του είναι υποχρεωτική πάντα όταν το πλοίο βρίσκεται εν πλω ή είναι αγκυροβολημένο. Ο πλοίαρχος είπε ότι αυτό ήταν κάτι που δεν είχε γίνει αντιληπτό, αλλά στο ημερολόγιο γέφυρας αναγραφόταν κανονικά από όλους τους αξιωματικούς φυλακής ότι το σύστημα λειτουργούσε κανονικά.

Αυτό ήταν ενδεικτικό ότι οι καταχωρήσεις που γινόντουσαν στο ημερολόγιο ήταν μόνο και μόνο για να φαίνεται ότι συμμορφώνονται με το σύστημα ασφαλούς διαχείρισης της εταιρείας. Επίσης, ο πλοίαρχος και οι αξιωματικοί δεν είχαν αξιολογήσει σωστά το πόσο σημαντική είναι η λειτουργία του BNWAS.

Ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι ο λοστρόμος αφότου είδε ότι δεν υπάρχει αξιωματικός στη γέφυρα έμεινε εκεί για περίπου 30 λεπτά και στην συνέχεια αποχώρησε και άφησε εκ νέου την γέφυρα μόνη της, πηγαίνοντας να βρει τον υποπλοίαρχο.

Μια γέφυρα στην οποία δεν υπάρχει κανείς θα έπρεπε να παραξενέψει και να ενεργοποιήσει έναν τόσο έμπειρο ναυτικό όπως ο λοστρόμος, ο οποίος αντί να αφήσει μόνη της και πάλι την γέφυρα θα έπρεπε να ενημερώσει μέσω τηλεφώνου αμέσως τον πλοίαρχο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η έκθεση.

Ένα σενάριο έλεγε ότι εκείνη την στιγμή έπνεαν άνεμοι έντασης 6 μποφόρ και πιθανώς το πλοίο να κούναγε και να έπαιρνε μεσαίες με μεγάλες κλήσεις, έχοντας σαν αποτέλεσμα ο υποπλοίαρχος να έπεσε στη θάλασσα από την βαρδιόλα την στιγμή που είχε βγει έξω.

Αυτό το σενάριο όμως δεν εξακριβώθηκε ποτέ και ούτε κάποιος μπορεί να πει με σιγουριά εάν έπεσε ηθελημένα στη θάλασσα από την βαρδιόλα ή έπεσε λόγω της κλίσης που έπαιρνε το πλοίο.

Το σίγουρο είναι ότι ο άτυχος ναυτικός χάθηκε και δε βρέθηκε ποτέ.

Διαβάστε ακόμα