Καπετάνιος Sewol: “Δεν έπαιζα στο κινητό, κάπνιζα”

Ο καπετάνιος του βυθισμένου πλοίου Sewol, παραδέχθηκε ότι είχε κάνει λάθος αφήνοντας ένα άπειρο μέλος του πληρώματος στο τιμόνι, τη στιγμή της ανατροπής του πλοίου. Κατά την εκδίκαση της προσφυγής για το μεγαλύτερο ναυάγιο φέρυ στη Νότια Κορέα χθες, ο καπετάνιος κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία.

Ο Captain Lee Joon-seok αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ορισμένων μελών του πληρώματος ότι έπαιζε παιχνίδια στο κινητό του, κατά τη στιγμή της καταστροφής του MV Sewol.

Το πλοίο, με πάνω από 300 επιβαίνοντες, ανατράπηκε και βυθίστηκε στις 16 του Απριλίου 2014 στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, δυτικά της Νότιας Κορέας. Στο τραγικό ατύχημα σκοτώθηκαν πάνω από 300 άνθρωποι, οι περισσότεροι μαθητές σχολείου.

Όσο για σήμερα, 5 μήνες μετά την καταστροφή, οι εισαγγελείς κυκλοφόρησαν την επίσημη θέση για τις αιτίες της τραγωδίας, λέγοντας ότι ένας θανάσιμος συνδυασμός του παράνομου επανασχεδιασμού, της κακής ναυπήγησης και υπερφόρτωσης φορτίου προκάλεσε το ατύχημα.

Ο 69-χρονος πλοίαρχος του βυθισμένου φέρυ, ο Lee Joon-seok ο οποίος διεύθυνε το επιβατηγό πλοίο μετά από μόλις μισό χρόνο εργασίας σ’ αυτό, δεν είχε την απαιτούμενη εμπειρία.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες μελών του πληρώματος και τα δεδομένα του AIS, το υπερφορτωμένο και με μεγάλο βάρος πλοίο, μετά από μια παράνομη μετασκευή, έκανε μια απότομη αριστερή στροφή στο κανάλι, παίρνοντας απότομη κλίση προς τη μία πλευρά και τελικά βυθιζόμενο, προκαλώντας το θάνατο πάνω από 300 ζωών.

Ο Captain Lee και 3 ανώτερα μέλη του πληρώματος κατηγορούνται για “ανθρωποκτονία με εσκεμμένη αμέλεια” – μια κατηγορία που μπορεί να επισύρει την ποινή του θανάτου. Έντεκα άλλα μέλη του πληρώματος δικάζονται για μικρότερες παραβιάσεις.

Σχετικά με το ερώτημα, που ήταν όταν το πλοίο βρέθηκε σε μπελάδες, ο Captain Lee είπε ότι ήταν στην καμπίνα του όπου “κάπνιζε και άλλαζε ρούχα”.

Τα μέλη του πληρώματος και ο καπετάνιος αντιμετωπίζουν έντονες επικρίσεις για την εγκατάλειψη του πλοίου, ενώ όλοι οι επιβάτες και τα άλλα μέλη του πληρώματος ήταν ακόμα παγιδευμένοι εν πλω. Είχαν επίσης επικριθεί για την εντολή στους επιβάτες να παραμείνουν στις θέσεις τους ήταν όταν το πλοίο άρχισε να κλίνει προς τη μία πλευρά.

“Έμεινα έκπληκτος από το ατύχημα και έχασα την ικανότητά μου να λαμβάνω αποφάσεις”, δήλωσε ο Lee χαρακτηριστικά στο δικαστήριο στη νοτιοδυτική πόλη του Gwangju. “Απέτυχα στο να πάρω τις σωστές αποφάσεις και τα κατάλληλα μέτρα για τη διάσωση των επιβατών μου. Αλλά ορκίζομαι ότι ποτέ δε σκέφτηκα να αφήσω τους επιβάτες μου να πεθάνουν προκειμένου να σωθώ εγώ”, συμπλήρωσε.

Ο Captain Lee επέμεινε στο δικαστήριο ότι οι ιδιοκτήτες του βυθισμένου πλοίου Sewol είναι οι πραγματικοί ένοχοι για την καταστροφή, καθώς ήταν δικιά τους η απόφασή να γίνεται συνήθεια η υπερφόρτωση του πλοίου.

Διαβάστε ακόμα