Βίντεο: Λύθηκε ένα από τα μεγαλύτερα θαλάσσια μυστήρια της Αυστραλίας μετά από 50 χρόνια

Λύθηκε επιτέλους το μυστήριο μετά από 50 ολόκληρα χρόνια ενός αυστραλιανού σκάφους που ανατράπηκε κατά την διάρκεια του ταξιδιού του έχοντας σαν αποτέλεσμα 3 μέλη του πληρώματος να χάσουν τη ζωή τους.

Η CSIRO ανακοίνωσε την ανακάλυψη του ναυαγίου του MV Blythe Star, ενός παράκτιου φορτηγού πλοίου που χάθηκε στα ανοικτά των ακτών της Τασμανίας, πριν από περίπου 5 δεκαετίες.

Το πλοίο κατευθυνόταν προς το King Island από το Χόμπαρτ στις 13 Οκτωβρίου 1973, όταν συνέβη η τραγωδία. Το πλοίο άρχισε ξαφνικά να ανατρέπεται και σε ελάχιστο χρόνο βυθίστηκε στα ανοιχτά της νοτιοδυτικής ακτής της Τασμανίας.

Τα 10 μέλη του πληρώματος κατάφεραν να εγκαταλείψουν το πλοίο που βυθίζονταν χρησιμοποιώντας μια φουσκωτή σωσίβια σχεδία. Ωστόσο, 3 από αυτούς πέθαναν πριν διασωθούν 12 ημέρες αργότερα.

Όλοι πίστευαν ότι και τα 10 μέλη του πληρώματος θα είχαν πεθάνει και έμειναν άναυδοι όταν τελικά έμαθαν ότι ήταν ζωντανοί και την δοκιμασία που είχαν περάσει.

Έγιναν μεγάλες προσπάθειες για να βρεθεί το πλοίο μήκους 44 μέτρων αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Τον περασμένο μήνα, μια ομάδα ερευνητών από το CSIRO και το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας μελετούσαν μια υποβρύχια κατολίσθηση όταν κατά λάθος έπεσαν πάνω στο ναυάγιο του MV Blythe περίπου 10,5 χιλιόμετρα δυτικά του Νοτιοδυτικού Ακρωτηρίου της Τασμανίας.

Η ταυτότητα του πλοίου επιβεβαιώθηκε χρησιμοποιώντας αισθητήρες πολλαπλών ακτίνων και υποβρύχιες κάμερες. Το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος 150 μέτρων, σύμφωνα με τα ευρήματα χαρτογράφησης του πυθμένα της θάλασσας.

Το φορτηγό πλοίο μετέφερε λιπάσματα και μπύρα όταν βυθίστηκε. Το πλήρωμα επέδειξε μεγάλη γενναιότητα στην πιο απελπιστική και βασανιστική κατάσταση, καθώς αφέθηκε στο έλεος των ωκεάνιων ρευμάτων, τα οποία τους παρέσυραν για 12 ολόκληρες ημέρες προτού διασωθούν.

Μπορούσαν να δουν τη στεριά αλλά δε μπορούσαν να την πλησιάσουν. Τελικά έφτασαν σε μια μικρή παραλία, στους πρόποδες των βράχων στη χερσόνησο Forestier.

Μερικές μέρες αργότερα, στις 24 Οκτωβρίου 1973, 3 από τους υπόλοιπους 7 επιζώντες σκαρφάλωσαν στους απότομους και απόκρημνους βράχους και πέρασαν μέσα από πυκνούς θάμνους για να βρουν βοήθεια, κάτι που τελικά και κατάφεραν.

Στην αρχή, κανείς δε τους πίστεψε και όλοι υποστήριζαν ότι θα έπρεπε να είναι νεκροί!

Μετά από αυτό το ατυχές και τραγικό περιστατικό, εισήχθησαν στην Αυστραλία σημαντικές βελτιώσεις στη νομοθεσία για την ασφάλεια στη θάλασσα.

Διαβάστε ακόμα