Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης κατηγορούνται ότι κατέλαβαν πλοίο των ΗΑΕ (ΦΩΤΟ)

Η Σαουδική Αραβία ανέφερε την κατάληψη του αποβατικού σκάφους RWABEE με σημαία Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Το πλοίο κατευθυνόταν προς το λιμάνι Τζιζάν της Σαουδικής Αραβίας, βόρεια της Υεμένης, από το νησί Σοκότρα στην Ερυθρά Θάλασσα της Υεμένης όταν δέχθηκε επίθεση λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής, μετέδωσε το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Το SPA είπε ότι το πλοίο μετέφερε ιατρικό εξοπλισμό. Οι Χούθι απάντησαν αμέσως κατηγορώντας τους Σαουδάραβες για εχθρικές ενέργειες και είπαν ότι επρόκειτο για στρατιωτικό φορτηγό πλοίο των Εμιράτων, που μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό και εισέρχονταν παράνομα στα ύδατα της Υεμένης. Η διαδρομή και τα αρχεία AIS του πλοίου, εν τω μεταξύ, δείχνουν να βρίσκεται από τις 3 Ιανουαρίου 1345 UTC, στο λιμάνι Hamriya στα ΗΑΕ, βόρεια του Ντουμπάι.

Το θέμα είναι μάλλον περίπλοκο και υπάρχουν αρκετά κενά. Οπότε ποιος κατέλαβε τι, πού, πότε και γιατί, είναι ένα μυστήριο. Όχι ότι έχει μεγάλη σημασία, όμως. Η σύγκρουση ή ο πόλεμος μεταξύ του Συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και των ανταρτών της Υεμένης δεν αποτελεί απειλή για τη διεθνή ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα, τουλάχιστον στην σημερινή της κλίμακα.

Πάντως ο εξοπλισμός που ισχυρίζεται η Σαουδική Αραβία ως “ιατρικός”, μόνο ως τέτοιος δεν μοιάζει…

Διαβάστε ακόμα