Οι τεράστιες αλλαγές στην διαβίωση των ναυτικών τα τελευταία 15 χρόνια

Οι αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια είναι τεράστιες και σημαντικές. Οι αλλαγές αφορούν κυρίως στα μέσα επικοινωνίας, όπου η τεχνολογία έχει κάνει τεράστια βήματα.

Μερικές από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι:

Τηλεφωνικές επικοινωνίες

Η μείωση του κόστους των τηλεφωνικών κλήσεων και η ποιότητα αυτών, είναι από τα σημαντικότερα που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι η τιμή της κλήσης ανά λεπτό, πριν περίπου 15 χρόνια ήταν μέσο όρο στα 2 δολάρια. Το κόστος σήμερα είναι 0,40-0,60 δολάρια το λεπτό. Παλαιότερα το κόστος ήταν ακόμη μεγαλύτερο και δυσβάστακτο για τους ναυτικούς. Το τηλέφωνο είναι από τα σημαντικότερα πράγματα μέσα σε ένα πλοίο.

Internet

Πριν 15 χρόνια οι περισσότεροι από εμάς δεν το ξέραμε καν. Πριν μια πενταετία, για την συντριπτική πλειοψηφία των ναυτικών ήταν απλά ένα μακρινό όνειρο. Τώρα πάρα πολλές εταιρείες παρέχουν στο πλήρωμα πρόσβαση στο internet και μέχρι την επόμενη διετία θα υπάρχει σχεδόν σε όλα τα καράβια. Ξέρω ότι πολλοί από εσάς θα έχετε παραπονεθεί είτε για το υψηλό κόστος είτε για τις χαμηλές ταχύτητες. Και εμένα θα μου άρεσε να είναι φθηνό και γρήγορο. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι το δορυφορικό internet στα καράβια βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Θέλω να πιστεύω ότι η εξέλιξη θα είναι ραγδαία και ότι το κόστος θα μειωθεί αρκετά τα επόμενα χρόνια.

Δορυφορική τηλεόραση

Την δεδομένη χρονική στιγμή, η δορυφορική τηλεόραση κρίνεται από τους περισσότερους ως το σημαντικότερο βήμα που έγινε για την ψυχαγωγία του πληρώματος. Οι ειδήσεις είναι το πιο ενδιαφέρον κομμάτι για όλους μας και ακολουθεί το αθλητικό πρόγραμμα. Δεν υπάρχει σημαντικότερο πράγμα από το να μαθαίνεις τα νέα που συμβαίνουν στον κόσμο και στην πατρίδα μας. Το ότι χρειάζεται βελτιώσεις είναι δεδομένο. Το ότι όμως υπάρχει, είναι ανεκτίμητο. Και όσοι ‘’ειδικοί’’ υποστήριζαν ότι με την εγκατάσταση της δορυφορικής το πλήρωμα δεν θα δουλεύει, έπεσαν πολύ έξω. Το πλήρωμα μια χαρά δουλεύει. Άλλωστε αυτοί που λουφάρουν τώρα λούφαραν και τότε…

Ταινίες και μουσική

Οι εποχές της κασέτας και του dvd έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Πάει ο καιρός που περίμενες την εταιρεία να σου στείλει καμιά καινούρια ταινία για να δεις. Οι υπολογιστές και οι σκληροί δίσκοι μας δίνουν την δυνατότητα να κουβαλάμε εκατοντάδες ταινίες και τραγούδια και όταν τα βαρεθούμε… σίγουρα θα υπάρχει κάποιος άλλος για να μας δώσει περισσότερο υλικό. Αυτό βέβαια έχει και ένα αρνητικό. Βλέπεις εντελώς άδειο το καπνιστήριο. Βέβαια δεν είναι κανόνας αυτό, αλλά είναι πλέον πολύ συνηθισμένο να βλέπεις το καπνιστήριο ερειπωμένο.

Νέες τεχνολογίες σε όργανα και εξοπλισμό

Μπορεί να μην έχει άμεσα σχέση με την ψυχαγωγία και την διαβίωση των ναυτικών, είναι σίγουρα όμως ότι έχει βοηθήσει όλους μας να κάνουμε ασφαλέστερη την εργασία μας. Επειδή στον τομέα αυτόν, τα πράγματα αλλάζουν με ποιο αργό ρυθμό, ίσως να μην γίνεται αντιληπτό σε πολλούς. Τα πράγματα σε εξοπλισμό στα καράβια έχουν αλλάξει πολύ. Υπάρχουν τεράστιες αλλαγές που έχουν κάνει καλύτερα και ασφαλέστερα τα πράγματα σε μηχανή και γέφυρα. Νέα μηχανήματα και όργανα που πολλοί από εμάς, μπορεί να νομίζουμε ότι κάνουνε δυσκολότερη την ζωή μας, αλλά στην πραγματικότητα την κάνουν ευκολότερη. Αν ρωτήσουμε και λίγο τους παλαιότερους θα καταλάβουμε. Η αυτοματοποίηση των μηχανημάτων στη μηχανή, η εξέλιξη στα όργανα της γέφυρας (πρόγνωση καιρού, ηλεκτρονικοί χάρτες κ.τ.λ.) και η ευκολότερες διαδικασίες φορτοεκφόρτωσης είναι από τα σημαντικότερα.

Σίγουρα τα παραπάνω δεν ισχύουν για όλες τις εταιρείες. Μέσα όμως στα επόμενα χρόνια θα αναγκαστούν όλες οι ναυτιλιακές να εξοπλίσουν τον στόλο τους και να ακολουθήσουν τους διεθνείς κανονισμούς.

Και μιας και είπα για κανονισμούς… Ακούγοντας για κανονισμούς, port state control, MLC και γενικότερα για επιθεωρήσεις, όλων μας το μυαλό πάει στο τρέξιμο, στο άγχος, στις ευθύνες, στις παρατηρήσεις. Θα πρέπει να ξέρουμε όμως ότι αν δεν υπήρχαν όλα αυτά θα ζούσαμε ακόμα σε συνθήκες της δεκαετίας του 50. Ούτε και εγώ δε συμφωνώ με τον τρόπο που γίνονται πολλά από αυτά. Γνωρίζω ότι έχουν φέρει και αρκετά προβλήματα. Μέσα είμαι και τα ζω καθημερινά. Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε και τα όσα θετικά έχουν γίνει ή θα γίνουν.

Ο κόσμος αλλάζει και μαζί του αλλάζει και η ναυτιλία. Αισθάνομαι ότι είμαστε η γενιά που ενώνει δύο διαφορετικές περιόδους στη θάλασσα. Όταν κάποτε ξεκινήσαμε, ήμασταν με αρκετούς ανθρώπους οι οποίοι ήταν πραγματικοί παραδοσιακοί ναυτικοί. Τώρα όλοι εμείς, μαζί με τους νεότερους, είμαστε αναγκασμένοι εκ των πραγμάτων να ταξιδέψουμε και να λειτουργήσουμε διαφορετικά τα καράβια. Επειδή σε πολλούς από εμάς αρέσει να γκρινιάζουμε, θα ήθελα να πω ότι δεν είναι απαραίτητα κακό αυτές οι αλλαγές. Πρέπει να εξελιχθούμε και να ακολουθήσουμε την εποχή που διανύουμε και όχι να μείνουμε πίσω. Άλλωστε έξυπνος άνθρωπος είναι αυτός που εξελίσσεται και όχι αυτός ο οποίος μένει στάσιμος…

Και για να προφτάσω κάποιους συνάδελφους. Ξέρω ότι μπροστά στα προβλήματα και την ανεργία που αντιμετωπίζει το ναυτικό επάγγελμα, τα παραπάνω που ανέφερα, ίσως ακουστούν σε πολλούς δευτερεύοντα. Τα έχουμε ξανασυζητήσει και σίγουρα θα τα ξανασυζητήσουμε. Δεν μπορούμε όμως να τα βλέπουμε και όλα μαύρα η άσπρα. Είμαστε όλοι μας υποχρεωμένοι ανά διαστήματα, να αναφέρουμε και τα καλά και τα στραβά.

c.o.

Διαβάστε ακόμα