Το ότι κάποιος είναι καλός χαρτογιακάς δεν σημαίνει ότι είναι και καλός ναυτικός

Στην εποχή που διανύουμε τείνει να γίνουν- εάν ήδη δεν έχουν γίνει- σημαντικότερα τα χαρτιά από την κάθε αυτή ναυτική εργασία στο πλοίο. Κανονισμοί κανονισμοί και κανονισμοί μας ωθούν ώστε να χάνουμε το νόημα το τι εστί καλός ναυτικός.

Άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν την απαιτούμενη εμπειρία και ναυτοσύνη διοικούν τον κόσμο της ναυτιλίας και το πρώτο που τους απασχολεί είναι η σωστή συμπλήρωση των χαρτιών, και παρόλο που υπάρχουν κάποια σημαντικά χαρτιά, δυστυχώς χάνουν το νόημα τους μέσα σε δεκάδες άλλα ασήμαντα.

Ξεχάσαμε πλέον τι σημαίνει σωστή συντήρηση σε ένα πλοίο, τι σημαίνει σεβασμός στο πλοίο, τι είναι ο πρώτος μηχανικός, τι είναι ο καπετάνιος και τι θα έπρεπε πραγματικά να πρεσβεύει.

Ξεχάσαμε τι είναι ναυτοσύνη και πως θα βελτιωθούμε ώστε να ξεφορτώσουμε η να φορτώνουμε καλύτερα ένα καράβι. Τώρα στηριζόμαστε στα σεμινάρια. Νομίζουνε πως άμα περάσουμε από κάνα δυο σχολεία θα μάθουμε να κάνουμε συντήρηση και θα μάθουμε να είμαστε ναυτικοί.

Εμείς οι νέοι έχουμε την αίσθηση ότι είμαστε καλύτεροι από έναν άνθρωπο ο οποίος έχει φάει την θάλασσα με το κουτάλι. Ο οποίος μέσα στα χρόνια που έχει φάει στη θάλασσα έχει έρθει αντιμέτωπος με δεκάδες δυσκολίες, έχει σπάσει τα μούτρα του, την έχει πατήσει αλλά πάνω απο όλα έχει μάθει. Και το σημαντικότερο είναι ότι δεν έχει μάθει από το σπίτι του και από την καρέκλα του γραφείου του.

Απέκτησε εμπειρίες όμως που δεν διαβάζονται και δεν διδάσκονται πουθενα.

Ας σταματήσουμε λοιπόν την αλαζονεία που μας διακρίνει και ας ακούσουμε αυτούς τους ανθρώπους, ας φιλτράρουμε όλα αυτά τα καλά που έχουν να μας πούνε και επιτέλους ας τους ακούσουμε.

Φεύγει η παλιά γενιά και θα έχουμε μάθει τα ελάχιστα. Και το χειρότερο είναι ότι κάποια στιγμή θα γίνουμε σαν τους Ινδούς, και όταν θα το καταλάβουμε θα είναι πλέον αργά.

Καλά λοιπόν και τα χαρτιά ας μην έχουν όμως την εντύπωση ότι έτσι πάει ενα καράβι. Το καταλαβαίνω ότι πλέον είναι υποχρεωτικά και μια ναυτιλιακή θα πρέπει να τα τηρεί για να έχει ναύλα. Εμείς όμως ας σταμάτισουμε να κρίνουμε κάποιον πραγματικά ναυτικό με κριτήριο μόνο τα χαρτιά.

Έχει και αλλά πράγματα ποιο σημαντικά, αρκεί βέβαια να τα γνωρίζουν και αυτοί που κρίνουν… και ο νοών νοείτω…

Καλά ταξίδια σε όλους

Διαβάστε ακόμα