Προσάραξη CDRY Blue : Για ναυτική απειρία, απερισκεψία και αμέλεια κατηγορούν οι εισαγγελείς το πλήρωμα (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι εισαγγελείς στο Κάλιαρι της Ιταλίας ολοκλήρωσαν μια αρχική έρευνα για την προσάραξη του φορτηγού CDRY Blue στις ακτές της Σαρδηνίας, διαπιστώνοντας ότι η αμέλεια ήταν η κύρια αιτία της απώλειας του πλοίου.

Στις 21 Δεκεμβρίου 2019, το CDRY Blue προσάραξε σε αβαθή ύδατα μεταξύ του Porto Sciusciau και του Capo Sperone, στην περιοχή Sant’Antioco της νοτιοδυτικής Σαρδηνίας. Μόλις ενημερώθηκε για την προσάραξη, το Λιμενικό Γραφείο του Κάλιαρι απέστειλε δύο περιπολικά και ένα ελικόπτερο από την Guarda Costiera στο σημείο. Λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών με ανέμους 50 κόμβων, το πλήρωμα του ελικοπτέρου δεν μπόρεσε να διασώσει αμέσως τους ναυτικούς από το πλοίο και η διάσωση έπρεπε να αναβληθεί για την επόμενη μέρα. Το σκάφος δεν μπόρεσε να επαναπλεύσει ξανά από τη βραχώδη ακτογραμμή και δηλώθηκε ολική απώλεια. Ξεκίνησαν οι εργασίες απάντλησης του καυσίμου του, ακολουθούμενες από την επιχείρηση απομάκρυνσης του ναυαγίου και την διάλυση του.

Την περασμένη εβδομάδα, η Εισαγγελία του Κάλιαρι ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την προανάκρισή της για την προσάραξη μετά από έρευνα της ιταλικής ακτοφυλακής. Σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα, η βασική αιτία του ατυχήματος ήταν η αμέλεια στη ναυσιπλοΐα του πλοίου, συμπεριλαμβανομένης της διέλευσης από επικίνδυνη περιοχή με την παρουσία ισχυρών ανέμων, που είχαν σαν αποτέλεσμα να ωθήσουν το πλοίο προς την ακτή και τα αβαθή.

Το πλοίο αναχώρησε κενό φορτίου από το Κάλιαρι στις 20 Δεκεμβρίου 2019, με προορισμό την Ισπανία. Σύμφωνα με δήλωση, λειτουργούσε με μειωμένη ισχύ λόγω τεχνικών προβλημάτων – που φέρεται να μην αναφέρθηκε στις ιταλικές αρχές πριν από την αναχώρησή του – και όταν αντιμετώπισε δυσκολίες στα ανοιχτά, δεν μπόρεσε να επιστρέψει σε ένα προστατευμένο αγκυροβόλιο. Ως αποτέλεσμα αυτών των λαθών, προσάραξε και χύθηκαν στη θάλασσα μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων διαφόρων τύπων, κατέληξε η Guardia Costiera.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι η ναυσιπλοΐα του πλοίου διεξήχθη με τρόπο που υποδηλώνει ναυτική απειρία, απερισκεψία και αμέλεια, με αποτέλεσμα «περιβαλλοντικά εγκλήματα καταστροφής και ρύπανσης. Εκτός από πιθανές κυρώσεις για τα μέλη του πληρώματος, η εισαγγελία είπε ότι θα εξετάσει διοικητικά μέτρα για τον πλοιοκτήτη και την διαχειρίστρια εταιρεία.

Διαβάστε ακόμα