Έγινε και αυτό: Ρωσικό υποβρύχιο συγκρούστηκε με το σόναρ Βρετανικού πολεμικού πλοίου!

Ρωσικό υποβρύχιο συγκρούστηκε με το σόναρ πολεμικού πλοίου του Βασιλικού Ναυτικού που περιπολούσε στον Βόρειο Ατλαντικό, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

Το HMS Northumberland παρακολουθούσε το υποβρύχιο όταν αυτό συγκρούστηκε με τον εξοπλισμό σόναρ πολεμικού πλοίου που ήταν πίσω του εκατοντάδες μέτρα μακριά.

Το περιστατικό, στα τέλη του 2020, καταγράφηκε από τηλεοπτικό συνεργείο που γύριζε ένα ντοκιμαντέρ. Πηγή της άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι είναι απίθανο η σύγκρουση να ήταν εσκεμμένη.

Το HMS Northumberland έψαχνε για το υποβρύχιο στον Αρκτικό Κύκλο αφού εξαφανίστηκε από τα ραντάρ του πλοίου, σύμφωνα με το Channel 5, το οποίο γύριζε το ντοκιμαντέρ Warship: Life at Sea.

Το Υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι το πλοίο εντόπισε το υποβρύχιο χρησιμοποιώντας το ρυμουλκούμενο σόναρ. Ένα περισκόπιο εντοπίστηκε στην επιφάνεια από το ελικόπτερο Merlin του πλοίου, πριν το ρωσικό υποβρύχιο καταδυθεί ξανά, χτυπώντας το σόναρ του HMS Northumberland.

Οι κάμερες του συνεργείου κατέγραψαν το γεγονός με τους ανθρώπους εκεί να φωνάζουν: «Τι διάολο ήταν αυτό;». Δεν ήταν ξεκάθαρο εάν το Ρωσικό υποβρύχιο υπέστη κάποια ζημιά, αλλά το πολεμικό πλοίο έπρεπε να επιστρέψει στο λιμάνι της Σκωτίας για να αντικαταστήσει τον κατεστραμμένο εξοπλισμό.

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η δραστηριότητα των ρωσικών υποβρυχίων και οι φρεγάτες του Βασιλικού Ναυτικού περιπολούν τακτικά στον Βόρειο Ατλαντικό.

Το Υπουργείο Εξωτερικών συνήθως δεν σχολίαζε τις επιχειρήσεις, αλλά το έκανε επειδή το περιστατικό καταγράφηκε από την κάμερα. Ένας εκπρόσωπος είπε: «Στα τέλη του 2020 ένα ρωσικό υποβρύχιο που παρακολουθούνταν από το πλοίο HMS Northumberland, ήρθε σε επαφή με το ρυμουλκούμενο σόναρ της.

«Το Βασιλικό Ναυτικό παρακολουθεί τακτικά ξένα πλοία και υποβρύχια προκειμένου να διασφαλίσει την άμυνα του Ηνωμένου Βασιλείου».

Διαβάστε ακόμα