Προσάραξη πλοίου της Shell που μεταφέρει 155.000 γαλόνια πετρελαίου στην Αλάσκα

Τον εφιάλτη του Exxon Valdez, που προκάλεσε οικολογική καταστροφή στην Αλάσκα, θυμήθηκαν όσοι πληροφορήθηκαν για την προσάραξη πλοίου της Shell που μεταφέρει 155.000 γαλόνια πετρελαίου, πάλι στην Αλάσκα!

Το πλοίο το Kulluk, παρασύρθηκε από θυελλώδεις καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με δηλώσεις της εταιρείας και κυβερνητικών αξιωματούχων. Την Δευτέρα το απόγευμα το πλοίο αποκολλήθηκε από τις γραμμές ρυμούλκησής του και οδηγήθηκε, μέσα σε λίγες ώρες, πάνω στους βράχους κοντά στο νησί Kodiak, όπου προσάραξε περίπου. Το 18μελές πλήρωμα είχε διασωθεί από την ακτοφυλακή αργά το βράδυ του Σαββάτου, λόγω των κινδύνων από τη συνεχιζόμενη καταιγίδα.

Δεν υπήρξε καμία διαρροή καυσίμων, ούτε αναφορές για ζημιές, αλλά η Kulluk είχε περίπου 155.000 λίτρα καυσίμων στο σκάφος, δήλωσε ο διοικητής της. Με ανέμους που φτάνουν τα 60 μίλια την ώρα ήταν πολύ δύσκολο να αποφευχθεί η προσάραξη, είπε σε συνέντευξη Τύπου αργά το βράδυ της Δευτέρας στο Anchorage.

«Μπαίνουμε τώρα στην φάση της διάσωσης και την αποφυγή πιθανής διαρροής από αυτό το γεγονός.”

Η προσάραξη του Kulluk, που είναι ένα κωνικό Αρκτικό πλοίο με τρυπάνι βάρους σχεδόν 28.000 κόρων, είναι ένα πλήγμα για το υπεράκτιο πρόγραμμα $ 4,5 δισ. της Shell στην Αλάσκα. Το σχέδιό της εταιρείας να μετατρέψει την περιοχή σε ένα νέο σύνορο του πετρελαίου έχει ανησυχήσει πολλούς περιβαλλοντολόγους και ντόπιους, παρά τον ενθουσιασμό των υποστηρικτών του κλάδου.

Περιβαλλοντολόγοι και ιθαγενείς αντίπαλοι λένε ότι το πρόγραμμα γεωτρήσεων απειλεί την εύθραυστη περιοχή που έχει ήδη πληγεί από την ταχεία αλλαγή του κλίματος.

” Η Shell και οι εργολάβοι της δεν ταιριάζουν σ τον καιρό της Αλάσκας και τις συνθήκες της θάλασσας, είτε κατά τη διάρκεια των εργασιών γεώτρησης είτε κατά τη διάρκεια της διέλευσης,” δηλώνε με e-mail του ο Lois Epstein, διευθυντής του προγράμματος της Αρκτικής για την Κοινωνία Wilderness.

“Το δαπανηρό πείραμα γεωτρήσεις της Shell στον Αρκτικό Ωκεανό θα πρέπει να σταματήσει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ή από την ίδια τη Shell λόγω των απαράδεκτα υψηλών κινδύνων που ενέχει για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.”

portnet.gr

Διαβάστε ακόμα