Προς το Ιράν κατευθύνεται το Ελληνόκτητο τάνκερ που κατέλαβαν οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης

Το Ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο St Nikolas της Empire Navigation κατευθύνεται προς τα ιρανικά ύδατα, μετά από την κατάληψη του από ομάδα του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, η οποία επιβιβάστηκε στο πλοίο με ελικόπτερο χθες το πρωί.

Η Ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία απηύθυνε έκκληση στις αρχές των ΗΠΑ να βοηθήσουν στην προσπάθεια απελευθέρωσης του δεξαμενόπλοιου υπό σημαία των Νήσων Μάρσαλ και του πληρώματος, μεταξύ του οποίου συμπεριλαμβάνονται ένας Έλληνας και 18 Φιλιππινέζοι.

Το πλοίο μετέφερε φορτίο ιρακινού αργού πετρελαίου με προορισμό την Τουρκία όταν έγινε η πειρατεία χθες.

Πειρατεία στο ελληνόκτητο πλοίο: Κορυφώνεται η αγωνία για τον 20χρονο Έλληνα δόκιμο

Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, η Empire Navigation παραδέχτηκε ότι παραβίασε τις αμερικανικές κυρώσεις μεταφέροντας ένα φορτίο ιρανικού αργού πετρελαίου με το ίδιο πλοίο, που τότε ονομαζόταν Suez Rajan.

Τον Απρίλιο του περασμένου έτους, η Ουάσιγκτον κατέλαβε το δεξαμενόπλοιο στα ανοιχτά της Σιγκαπούρης όταν και εντοπίστηκε να μεταφέρει το Ιρανικό πετρέλαιο. Μετά τη κράτηση του πλοίου, η Empire Navigation σύναψε μια συμφωνία για την αναβολή της δίωξης από τις ΗΠΑ, δεσμευόμενη να μεταφέρει τα περίπου 800.000 βαρέλια παράνομου ιρανικού αργού στις ΗΠΑ για κατάσχεση. Το Ιράν απάντησε στη σύλληψη καταλαμβάνοντας δύο δεξαμενόπλοια στα στενά του Ορμούζ μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας.

«Η κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου από το ιρανικό ναυτικό δεν συνιστά πειρατεία. Αντίθετα, είναι μια νόμιμη επιχείρηση που επικυρώνεται με δικαστική απόφαση και αντιστοιχεί στην κλοπή του ίδιου του πετρελαίου του Ιράν», δήλωσε η αποστολή του Ιράν εχθές στο Associated Press στα Ηνωμένα Έθνη.

Η περίεργη ιστορία του ελληνόκτητου τάνκερ που κατέλαβε το Ιράν στον Κόλπο του Ομάν

Διαβάστε ακόμα