Συνεργασία Rolls-Royce και VTT στον τομέα των «έξυπνων πλοίων»

autonomous_ship2

Η Rolls-Royce και το φινλανδικό ερευνητικό κέντρο VTT Technical Research Center of Finland Ltd ανακοίνωσαν την έναρξη της συνεργασίας τους για τον σχεδιασμό, την δοκιμή και την πιστοποίηση της πρώτης γενιάς τηλεκατευθυνόμενων και αυτόνομων πλοίων. Η νέα συνεργασία θα συνδυάσει την υψηλή τεχνογνωσία των δύο επιχειρήσεων ώστε να καταστήσει τα “έξυπνα πλοία” πραγματικότητα για την αγορά.

Η Rolls-Royce βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης τηλεκατευθυνόμενων και αυτόνομων πλοίων, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία και την εμπειρία από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις της, και πιστεύει ότι το πρώτο τηλεκατευθυνόμενο πλοίο θα είναι έτοιμο για εμπορική χρήση μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Το VTT γνωρίζει καλά το πεδίο της προσομοίωσης πλοίων και έχει υψηλή τεχνογνωσία στην ανάπτυξη και την διαχείριση περίπλοκων συστημάτων ασφαλείας σε απαιτητικό περιβάλλον. Το VTT συνδυάζει τις πραγματικές δοκιμές με ψηφιακές τεχνολογίες, όπως η ανάλυση δεδομένων και η οπτικοποίηση με υπολογιστή, ενώ παράλληλα θα υπάρχει έρευνα πεδίου ώστε να ληφθούν υπόψιν οι ανθρώπινοι παράγοντες για τον ασφαλή σχεδιασμό των πλοίων. Έχοντας συνεργαστεί με τον Φινλανδικό τομέα των τηλεπικοινωνιών, το VTT έχει μεγάλη εμπειρία στην χρήση της τεχνολογίας 5G και των wi-fi δικτύων, ενώ έχει επίσης στην διάθεσή τουτο πρώτο δοκιμαστικό δίκτυο 5G στην Φινλανδία.

Η συνεργασία με το VTT θα επιτρέψει στην Rolls-Royce να αξιολογήσει τις επιδόσεις των τηλεκατευθυνόμενων και αυτόνομων σχεδίων χρησιμοποιώντας τόσο παραδοσιακές δοκιμές σε δεξαμενές προτύπων όσο και ψηφιακή προσομοίωση, επιτρέποντας στην εταιρία να αναπτύξει λειτουργικά, ασφαλή και αξιόπιστα πρότυπα.

Ο Κάρνο Τενόβουο, αντι-πρόεδρος του τμήματος “έξυπνων πλοίων” της Rolls-Royce δήλωσε ότι “τα τηλεκατευθυνόμενα πλοία αποτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρότζεκτ για την Rolls-Royce Marine, και το VTT είναι ένας αξιόπιστος και καινοτόμος συνεργάτης για την ανάπτυξη των έξυπνων πλοίων. Η συνεργασία αυτή αποτελεί φυσική συνέχεια του προηγούμενου UXUS (User Experience for Complex Systems) πρότζεκτ μας, κατά το οποίο αναπτύξαμε καινούρια ναυτιλιακά συστήματα γέφυρας και εξ’ αποστάσεως ελέγχου”.

Ο Έργια Τουρούνεν, αντι-πρόεδρος του VTT, δήλωσε ότι “η Rolls-Royce αποτελεί μια πρωτοπόρα επιχείρηση για τον τομέα της αυτόνομης ναυτιλίας. Η συνεργασία μας ενισχύει την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας του VTT στην προσομοίωση και την πιστοποίηση της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του βιομηχανικού Internet of Things (διαδίκτυο των πραγμάτων), για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και νέων λύσεων για περισσότερα πεδία εφαρμογής στο μέλλον”.

Διαβάστε επίσης: Είναι μη-ρεαλιστικά τα πλήρως αυτόνομα πλοία;

Διαβάστε ακόμα