Η εισαγωγή των σπουδαστών στις ΑΕΝ και το δύσκολο μονοπάτι που έχουν να διαβούν

Καταρχήν να ευχηθώ σε όλα εκείνα τα νέα παιδιά που εισήχθησαν στις ακαδημίες εμπορικού ναυτικού, να έχουν καλή σταδιοδρομία, καλή τύχη, καλά ταξίδια, καλά μυαλά και πάνω από όλα υγεία. Όχι, δεν είμαι ξερόλας, απλά επειδή κάποια χρόνια ήμουν και εγώ στη θέση τους θα ήθελα να τους πω μερικά πραγματάκια. Είναι αδύνατον βεβαία μέσα από ένα άρθρο να σας εξηγήσω τα πάντα για ένα επάγγελμα σαν το δικό μας, θα προσπαθήσω όμως να σας πω μερικά πράγματα που εγώ θεωρώ σωστά.

Η φοίτηση στη σχολή

Όπως στις περισσότερες σχολές που υπάρχουν, έτσι και στην ΑΕΝ χρειάζετε διάβασμα και δουλειά. Θα ακούσετε από πολλούς εξυπνάκηδες να σας λένε ότι στην συγκεκριμένη σχολή ποτέ δεν μένεις. Εντάξει, δεν θα διαφωνήσω, απλά να σας ενημερώσω ότι είναι πολύ σημαντικό κατά τα πρώτα έτη φοίτησης στη σχολή, να μην χρωστάτε παραπάνω μαθήματα από το όριο το οποίο θα σας επιτρέψει να μπαρκάρετε. Ακόμα, είναι πολύ σημαντικό να τελειώσετε στην ώρα σας και να μην παιδευόσαστε ένα, δύο ή και περισσότερα χρόνια μετά το πέρας της τετραετίας. Αφενός θα χάσετε την σειρά σας (GO κ.τ.λ.) και αφετέρου δεν είναι καιροί για καθυστερήσεις. Θα πρέπει να τελειώσετε όσο πιο γρήγορα γίνετε, να μπείτε σε μία σειρά και να βγάζετε το ψωμάκι σας όπως όλοι εμείς. Δείξτε προσοχή και πάρτε όσα περισσότερα εφόδια μπορείτε από την σχολή!

Εκπαιδευτικό ταξίδι

Βλέποντας στο διαδίκτυο συζητήσεις μεταξύ σπουδαστών των ΑΕΝ (πρωτοετών και όχι μόνο), έχω διαπιστώσει ότι το κύριο θέμα συζήτησης είναι τα χρήματα. Μετά σίγουρα εμφανίζετε κάποιος “παλιός” ο οποίος τους κράζει, γιατί θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να τους ενδιαφέρουν τα χρήματα, άλλα μόνο η εκπαίδευση τους και η γνώσεις που θα πρέπει να αποκτήσουν μέσα στο καράβι. Προσωπικά στη ζωή μου δεν θεωρώ τίποτα μαύρο ή άσπρο, υπάρχει άλλωστε και το γκρι. Θέλω να πω ότι, φυσικά το πρώτο μέλημα των δοκίμων θα πρέπει να είναι η σωστή εκπαίδευση τους και η προσπάθεια κατανόησης του ναυτικού επαγγέλματος, δεν μπορούμε όμως – σε μία τόσο δύσκολη εποχή που διανύουμε – να μην λαβαίνουμε υπόψη μας τα χρήματα. Πολλά παιδιά δεν έχουν χρήματα να σπουδάσουν και τα βγάζουν δύσκολα πέρα, για αυτό μην είστε σκληροί προς αυτά. Και φυσικά πρώτο μέλημα είναι να μάθουν την δουλειά, να βρουν καλούς (και σε χαρακτήρα και σε γνώσεις) αξιωματικούς οι οποίοι θα τους δώσουν τα εφόδια που χρειάζονται για την συνέχεια.

Στο καράβι μέσα μπορεί για πολλούς από εσάς να είναι εύκολα και για κάποιους άλλους δύσκολα. Δείξτε υπομονή, προσπαθήστε να είσαστε φιλότιμοι, πρόθυμοι, εργατικοί και πάνω από όλα να σέβεστε τους ανθρώπους που θα βρείτε μέσα και οι οποίοι μπορεί να είναι από 1 μέχρι και 20-30 χρόνια στο επάγγελμα! Το ότι κάποια στιγμή στην καριέρα σας θα πετύχετε ανθρώπους οι όποιοι θα σας κάνουν το βίο αβίωτο είναι σίγουρο. Αντιμετωπίστε το με διπλωματικό τρόπο και μην χαλάσετε την ζωή σας και την καριέρα σας για ένα ή δύο άτομα. Δεν λέω να είστε κότες, λέω να είστε έξυπνοι.
Μην αμελήσετε το διάβασμα κάθε είδους βιβλίου. Στο καράβι θα βρείτε την καλύτερη βιβλιοθήκη για την δουλειά σας. Μην πιστέψετε ποτέ αν σας πουν ότι το επάγγελμά μας βασίζετε (ΜΟΝΟ) στην εμπειρία. Βασίζετε και στην θεωρητική γνώση αλλά και στην εμπειρία. Είναι συνδυασμός και των δύο δηλαδή. Προσπαθήστε να τα ακολουθήσετε αυτά και δεν θα χάσετε. Και πάνω από όλα ΟΧΙ ρουφιανιές και ανακατέματα! Μην το κάνετε γιατί θα τα χάσετε όλα…

Υπομονή

Την λέξη ΥΠΟΜΟΝΗ την έβαλα ξεχωριστά. Είναι μία λέξη η οποία θα σας απασχολήσει σε όλη σας την καριέρα. Θα κάνετε ΥΠΟΜΟΝΗ για να ξαναδείτε την οικογένεια και τους φίλους σας, ΥΠΟΜΟΝΗ για να ξαναβγείτε βόλτα, ΥΠΟΜΟΝΗ για να ξανά φάτε το ωραίο σας σπιτικό φαγητό, ΥΠΟΜΟΝΗ για να ξανακοιμηθείτε ήρεμα στο κρεβάτι σας, ΥΠΟΜΟΝΗ όταν το καράβι κουνάει, ΥΠΟΜΟΝΗ με το “χώσιμο” που θα σας ρίχνουνε, ΥΠΟΜΟΝΗ για τις φωνές που – ίσως – σας βάλουνε, ΥΠΟΜΟΝΗ για το γεγονός ότι θα βλέπετε τις ίδιες φάτσες καθημερινά και για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ΥΠΟΜΟΝΗ γενικά για όλα!!

Ο δύσκολος δρόμος

Ξέρω ότι τα περιθώρια στην Ελλάδα έχουν στενέψει, ξέρω ακόμα ότι πολλοί από εσάς πριν 5-6 χρόνια ούτε που θα τους πέρναγε από το μυαλό να διαλέξουν αυτό το επάγγελμα. Το γεγονός όμως αυτό, δεν μειώνει σε καμία περίπτωση το ότι διαλέξατε ένα από τα δυσκολότερα επαγγέλματα, έστω και αν κάποιοι από εσάς το διαλέξατε από “σπόντα”. Δείξτε πείσμα και κουράγιο στις δυσκολίες που σας περιμένουν. Τα εμπόδια θα είναι πολλά και ως συνάδελφος – πλέον – θα πρέπει να σας προειδοποιήσω για αυτά. Ακόμα και το να βρείτε εταιρεία θα είναι δύσκολο, αλλά μην το βάλετε κάτω. Αυτός που προσπαθεί και αξίζει πάντα βρίσκει την λύση. Πολλοί το βλέπουν ρομαντικά και υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να σας αποθαρρύνουμε, αλλά εγώ πιστεύω ότι θα πρέπει να ξέρετε για τις δυσκολίες που σας περιμένουν. Αλώστε όπως τα κατάφερα εγώ αλλά και χιλιάδες ναυτικοί, έτσι μπορείτε και εσείς.

Και κάτι τελευταίο

Με πολλούς από εσάς επικοινωνώ έμμεσα μέσω του e-Nautilia.gr και το πιθανότερο είναι, κάποιοι από εσάς να με βρουν σαν γραμματικό στο επόμενο καράβι που θα μπαρκάρω. Με ενδιαφέρει λοιπόν όλα τα παιδιά να είναι όσο καλύτερα γίνετε. Οι αναμνήσεις βέβαια από τους δύο τελευταίους δόκιμους που είχα είναι οι καλύτερες! Αυτό με γεμίζει αισιοδοξία ότι τελικά η νέα γενιά είναι εδώ και μπορεί να σηκώσει στης πλάτες της τη βαριά κληρονομιά των παλαιότερων ναυτικών.

Όλη η ομάδα του e-Nautilia.gr, αλλά και εγώ προσωπικά εύχομαι σε όλους σας καλά ταξίδια!

Υ.Γ. 1  Όπως είπα και πάρα πάνω, μην ακούτε ανθρώπους που τα βλέπουν όλα μαύρα ή άσπρα,. Προσπαθήστε, με την κρίση που ήδη έχετε και με αυτήν που θα αποκτήσετε, να βγάζετε τα δικά σας συμπεράσματα. Είπαμε, εκτός από το μαύρο και το άσπρο υπάρχει και το γκρι…

Υ.Γ. 2  Ο πονηρός ελίσσεται, ο έξυπνος παραδέχεται και ο βλάκας επιμένει…

g.k.


Διαβάστε ακόμα