ΗΠΑ: «Το Ιράν βρίσκεται πίσω από την επίθεση με drone στο δεξαμενόπλοιο MV Pacific Zircon στον κόλπο του Ομάν»

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι ένα ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος ευθύνεται πιθανότατα για την επίθεση στο δεξαμενόπλοιο που συνδέεται με έναν Ισραηλινό δισεκατομμυριούχο το βράδυ της Τρίτης.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτή την επίθεση, η οποία είναι η τελευταία σε μία σειρά τέτοιων ενεργειών και ευρύτερων αποσταθεροποιητικών δραστηριοτήτων», δήλωσε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν σε δήλωση την Τετάρτη. Είπε ότι το Ιράν χρησιμοποιεί όλο και περισσότερα drones σε όλη τη Μέση Ανατολή αλλά και από την Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία.

Την Τρίτη, η εταιρεία Eastern Pacific Shipping είπε ότι το πλοίο της, MV Pacific Zircon χτυπήθηκε περίπου 150 μίλια από την ακτή του Ομάν στις 7.30 μ.μ. Τοπική ώρα. «Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή ρύπανση», δήλωσε η Eastern Pacific με έδρα τη Σιγκαπούρη, η οποία ανήκει στον Ισραηλινό επιχειρηματία Idan Ofer.

«Όλο το πλήρωμα είναι ασφαλές. Υπάρχει κάποια μικρή ζημιά στο κύτος του πλοίου, αλλά δεν υπάρχει διαρροή φορτίου ή εισροή νερού».

Το Ισραήλ επίσης πιστεύει ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται το Ιράν, σύμφωνα με τρεις Ισραηλινούς αξιωματούχους. Ένας από τους αξιωματούχους είπε ότι το Ισραήλ πιστεύει ότι το Ιράν εκτόξευσε και χρησιμοποίησε το drone Shahed-136 που πραγματοποίησε την επίθεση εναντίον του πλοίου με σημαία Λιβερίας.

Το Shahed-136 είναι το ίδιο drone που πούλησε το Ιράν στη Ρωσία και το οποίο χρησιμοποιείται εναντίον της Ουκρανίας. Υπήρξε μια σειρά επιθέσεων στη ναυτιλία στην περιοχή το 2021 και λίγα χρόνια πριν από αυτό. Πολλοί κατηγόρησαν το Ιράν.

Ο Σάλιβαν είπε στη δήλωσή του ότι το Ιράν θεωρείται υπεύθυνο για την επίθεση. Το Pacific Zircon φόρτωσε στο λιμάνι Mina Abdullah του Κουβέιτ στις 6 Νοεμβρίου και απέπλευσε με προορισμό το Sohar στο Ομάν, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Έδεσε στο λιμάνι του Ομάν και φάνηκε να ξεφορτώνει μια μικρή ποσότητα πετρελαίου fuel πριν αποπλεύσει για το Μπουένος Άιρες στις 14 Νοεμβρίου.

Ο πέμπτος στόλος των ΗΠΑ, με έδρα το Μπαχρέιν, και οι Επιχειρήσεις Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου, που παρακολουθεί τη ναυτιλία στην περιοχή, δήλωσαν ότι γνώριζαν για ένα περιστατικό στον Κόλπο του Ομάν.

Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Διαβάστε ακόμα