Το ήθος και η ηθική

Ο όρος «σύνταξη (ασφάλεια)» αναφέρεται ως η περιοδική οικονομική αποζημίωση την οποία λαμβάνει κάποιο πρόσωπο συνήθως από κάποιο ασφαλιστικό ταμείο ή ασφαλιστική εταιρεία.

Από το παραπάνω η λέξη κλειδί είναι η «αποζημίωση» η οποία στο λεξικό αναφέρεται ως το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται σε κάποιον για την εκτέλεση ενός ορισμένου έργου, γενικότερα η υλική ή κυρίως η ηθική ανταμοιβή που κερδίζει κάποιος για τους κόπους του και την πρόσφορα του.

Τώρα τελευταία έχει ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την μείωση των συντάξεων, δεν είναι όμως η πρώτη που θα γίνει, έχει γίνει και με τις παλαιότερες κυβερνήσεις αλλά και με την υπάρχουσα, εδώ θέλω να ξεκαθαρίσω ότι για μένα όλα μα όλα τα πολιτικά κόμματα της μεταπολίτευσης έχουν το καθένα το δικό του μερίδιο ευθύνης για τις μειώσεις των συντάξεων και για πολλά άλλα βέβαια, έβλεπαν που πήγαινε το καράβι και δεν έκαναν τίποτα και όταν τις λιγοστές φορές πήγαν να κάνουν κάτι τους φρέναραν οι δημοσκοπήσεις και οι επαγγελματίες συνδικαλιστές στους οποίους τα ίδια τα πολιτικά κόμματα τους είχαν δώσει υπερεξουσίες, όλοι θυμόμαστε τι γινόταν την δεκαετία του 80 και 90.

Πέρα από το οικονομικό που έχει να κάνει με την επιβίωση και το λέω αυτό γιατί δεν τίθεται θέμα ποιότητας ζωής αλλά μόνο επιβίωσης υπάρχει και το ηθικό. Μας το είπαν με τον τρόπο τους και θα μας το ξαναπούν ότι η προσφορά μας καθ’ όλα τα εργασιακά μας χρόνια ήταν υπερτιμημένη όχι όμως και οι εισφορές μας, κανένας δεν αναφέρετε σε αυτές. Η ηθική έχει να κάνει με ποιες ανθρώπινες πράξεις είναι αποδεκτές και ορθές και ποιες ανάρμοστες και λανθασμένες, για τους πολιτικούς ανδρείκελα όμως δεν έχει καμία σημασία άλλωστε η λέξη «ηθική» ετυμολογικά προέρχεται από το «ήθος» που σημαίνει «χαρακτήρας» με την ευρεία έννοια που δυστυχώς στο ελληνικό κοινοβούλιο το ήθος σπανίζει.

Καμία ηθική δεν θα είχε αξία, αν δεν υπήρχε η ανηθικότητα να την προσδιορίσει (Ντίνα Κίτσου) και στην συγκεκριμένη περίπτωση η μείωση των συντάξεων αποτελεί ανήθικη και άνανδρη πράξη, οι συνταξιούχοι δούλεψαν για να φτιάξουν σε αυτή την πατρίδα ένα καλύτερο μέλλον για εκείνους για τα παιδιά τους και για τα εγγόνια τους αλλά για συγκεκριμένους σκοπούς όλα ισοπεδώθηκαν από προδότες ψεύτες πολιτικούς που το μόνο που τους νοιάζει είναι η καρέκλα και τίποτε άλλο.

Δεν είμαι ειδικός να μιλήσω για τα ασφαλιστικά ταμεία θέλω όμως να αναφερθώ στο δικό μου ταμείο το ΝΑΤ το οποίο ήταν το πιο πλούσιο και το κατάντησαν έτσι όπως είναι τώρα. Η ιστορία του γνωστή το ίδιο και τα πολιτικά πρόσωπα που μαζί με την ανεκτικότητα των διοικήσεων του ΝΑΤ το κατάντησαν έτσι, δεν ήταν δικά τους λεφτά ήταν του ΝΑΤ και όμως ασκούσαν κοινωνική πολιτική με ξένα λεφτά, που ήταν τότε οι συνδικαλιστές της ΠΝΟ της ΠΕΠΕΝ της ΠΕΜΕΝ κτλ; όπως προστάτεψαν τους έλληνες ναυτικούς κι έχουμε καταντήσει τρεις και ο κούκος από έλληνες μέσα στα πλοία άλλο τόσο προστάτεψαν τα χρήματα και την περιουσία του ΝΑΤ. Κάποιοι μπορούν να πουν ότι δεν έγιναν έτσι τα πράγματα και έγιναν αλλιώς άλλα το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Με τόσους συναδέλφους στον συνδικαλισμό ας μας πουν έναν που έγινε Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, από όσο ξέρω κανένας, όλοι ήταν Δικηγόροι, Δικαστικοί, Γιατροί, Οικονομολόγοι και ότι άλλο μπορεί να φανταστείτε εκτός από ναυτικοί, καμία κυβέρνηση της μεταπολίτευσης δεν είχε Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας από τον κλάδο μας.

Πιστεύω ότι οι σημερινοί εκπρόσωποι των δυο μεγάλων κομμάτων τότε οφείλουν μια συγγνώμη στους ναυτικούς σχετικά με την διαχείριση των χρημάτων του ΝΑΤ και όχι μόνο.

Καλά ταξίδια και ο Άγιος Νικόλας στην πλώρη σας.

ΥΓ1. Εδώ πούλησαν την Μακεδονία στις συντάξεις θα κολλήσουν;
ΥΓ2. Αυτή την χώρα την κατέστρεψαν οι πολιτικοί και οι συνδικαλιστές.
ΥΓ3. Θα μας πει επιτέλους κανείς την αλήθεια σχετικά με το που πήγαν τα χρήματα των ταμείων;
ΥΓ4. Όταν έλεγε «Λεφτά υπάρχουν» εννοούσε από τις περικοπές των μισθών και των συντάξεων αλλά δυστυχώς το συνεχίζουν και οι άλλοι και πολύ πιθανόν και οι επόμενοι.

Διαβάστε ακόμα