Το νέο μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό υποβρύχιο BlueWhale αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες (video)

Η Israel Aerospace Industries ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αναπτύσσει το πρώτο της αυτόνομο υποβρύχιο όχημα, το οποίο ονομάζεται BlueWhale. Μόλις ολοκληρωθεί, θα είναι σε θέση να συλλέγει πληροφορίες και να εντοπίζει απειλές από πιθανούς εχθρούς.

Το μη επανδρωμένο υποβρύχιο έχει πραγματοποιήσει χιλιάδες ώρες αυτόνομων και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας επιχειρήσεις.

Το BlueWhale φαίνεται να είναι μια εμπορευματοποιημένη έκδοση του αυτόνομου υποβρύχιου οχήματος Caesaron που φέρεται να αναπτύχθηκε για το Ναυτικό του Ισραήλ, αποκάλυψε το Υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με πηγές, το υποβρύχιο χρησιμοποιεί ραντάρ συν ηλεκτροοπτικά συστήματα για την εύρεση στόχων στη θάλασσα και στις παράκτιες περιοχές.

Διαθέτει σόναρ που βοηθά στη συλλογή δεδομένων πληροφοριών και στον εντοπισμό άλλων επανδρωμένων και μη επανδρωμένων υποβρυχίων σκαφών. Είναι αρκετά προηγμένο και μπορεί να εντοπίσει και θαλάσσιες νάρκες.

Τα δεδομένα που συλλέγονται μπορούν να σταλούν στο κέντρο εντολών μέσω δορυφόρου, καθιστώντας το έτσι γρήγορο και αποτελεσματικό.

Η ηλεκτρική του ισχύς του δίνει την δυνατότητα να λειτουργεί για δύο έως τέσσερις εβδομάδες. Μπορεί να μεταφερθεί άνετα σε ένα κοντέινερ των 40 ποδιών.

Το BlueWhale είναι ένα υποβρύχιο αυτόνομο σκάφος που θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία υπεράκτιων περιουσιακών στοιχείων όπως οι υποθαλάσσιοι αγωγοί.

Η εξέλιξη των αυτόνομων υποβρυχίων αναμένεται να είναι ραγδαία και φαίνεται ότι θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο άμεσο μέλλον.

Διαβάστε ακόμα