Νορβηγία vs Ελλάδα: Οι χίλιες διαφορές και το κοινό σημείο τους

Αρκετοί από εσάς θα αναρωτιέστε πόσα κοινά σημεία μπορεί να έχει μια χώρα σαν την Νορβηγία με την Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι οι δυο αυτές χώρες έχουν παράδοση στη ναυτιλία. Ποιο όμως είναι ποιο συγκεκριμένα το κοινό σημείο που αναφέρομαι;

Πριν τρεις μήνες βρέθηκα στη Νορβηγία, η οποία σε οργάνωση και σε ανάπτυξη, είναι αν όχι η κορυφαία χώρα στην Ευρώπη, μια από τις κορυφαίες. Με την Ελλάδα δε, δεν υπάρχει ουδεμία σύγκριση…Είτε μιλήσουμε για οικονομία είτε για παιδία είτε για οργάνωση είτε για νοσοκομεία ή οτιδήποτε άλλο θα απογοητευτούμε… Είμαστε πολύ πίσω και το ξέρουμε. Σε κάτι όμως είμαστε ακριβώς το ίδιο…

Συζητώντας διάφορα πράγματα με ένα νορβηγό, καταλήξαμε σε συζήτηση για τη ναυτιλία. Του εξήγησα την κατάσταση στην Ελλάδα και φτάσαμε και στους έλληνες εφοπλιστές. Του είπα ότι οι φόροι που πληρώνουν είναι μηδαμινοί σε σχέση με τα έσοδα που έχουν. Αν όμως η εκάστοτε κυβέρνηση τους πιέσει, θα σηκωθούν και θα φύγουν αφήνοντας χιλιάδες έλληνες άνεργους. Μου είπε ότι και στη Νορβηγία ισχύει ακριβώς το ίδιο. Είναι αδύνατον για την κυβέρνηση της Νορβηγίας να πιέσει τους εφοπλιστές για καταβολή υψηλότερων φόρων.

Τελικά φαίνεται ότι αν δεν μπορείς κάποιον να αντιμετωπίσεις ως εχθρό καλύτερα να τον έχεις φίλο… Εννοώ ότι θα μπορούσαν να μην τους αγγίξουν στους φόρους, αλλά τουλάχιστον να τους πιέσουν και να καταφέρουν να τους πείσουν ότι μια αύξηση των ελληνικών πληρωμάτων μόνο καλό μπορεί να κάνει σε αυτούς αλλά και στο ελληνικό κράτος.

Μην ξεχνάμε ότι χιλιάδες νέοι αναμένεται να ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα λόγω της κρίσης που μας επέβαλαν τα πρασινο-μπλε κοράκια και ως εκ τούτου πολλοί νέοι θα αναγκαστούν να μείνουν άνεργοι. Αν όμως ανοίξουν νέες θέσεις για τους έλληνες αξιωματικούς-και όχι μόνο, χιλιάδες οικογένειες θα ανασάνουν οικονομικά.

Όπως και να έχεις, αποδεικνύεται ότι ακόμα και σε κορυφαίες χώρες, οι εφοπλιστές είναι κάτι το ιδιαίτερο και αντιμετωπίζονται τελείως διαφορετικά από τους υπόλοιπους κλάδους. Αποδεικνύεται ακόμα, ότι τα εδώ παπαγαλάκια που διαμηνύουν την αύξηση της φορολογίας στους εφοπλιστές, απλά μπλοφάρουν και λένε μπαρούφες… Μπαρούφες που βαρεθήκαμε να ακούμε εδώ και 30-40 χρόνια. Καλά όλα αυτά αλλά δεν μας είπαν – τα παπαγαλάκια – τι θα γίνει με όλους εμάς εάν οι εφοπλιστές πάνε στη Σιγκαπούρη και βάλουν από πάνω μέχρι κάτω φιλιππινέζους.

Ας βάλουν λοιπόν ανθρώπους που γνωρίζουν την ναυτιλία μας και ας αφήσουν τους βαρβιτσιοτιδες και τους μουσουρουλιδες έξω από αυτόν τον ιδιαίτερο κλάδο.

Η ναυτιλία είναι υποχρέωση όλων μας να την κρατήσουμε ψηλά! Είναι άλλωστε- από ότι φαίνεται- μονόδρομος για τους έλληνες.

c.o.

e-Nautilia.gr

Διαβάστε ακόμα