Χρεοκόπησε η εταιρεία κατασκευής κρουαζιερόπλοιων στην Γερμανία MV Werften

Η γερμανική ναυπηγική εταιρεία κρουαζιερόπλοιων MV Werften υπέβαλε αίτηση πτώχευσης τη Δευτέρα, αφήνοντας αβέβαιη την τύχη του ναυπηγείου και των 2.000 υπαλλήλων του, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Η χρεοκοπία έρχεται μετά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και της ιδιοκτήτριας εταιρείας του ναυπηγείου, Genting Hong Kong, οι οποίες δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της υπόλοιπης κατασκευής του Global Dream, ενός κρουαζιερόπλοιου «Παγκόσμιας κλάσης» που κατασκευάζεται για την Dream Cruises, μία θυγατρική της Genting Hong.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, κατηγόρησε την Genting για αφερεγγυότητα και πιθανή απώλεια θέσεων εργασίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι μετοχές της Genting Hong Kong ανεστάλησαν από τη διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ την Παρασκευή, πριν από την ανακοίνωση της Δευτέρας.
Όπως και άλλοι στον τομέα της κρουαζιέρας, η MV Werften και η Genting Hong Kong αντιμετώπισαν δυσκολίες στον απόηχο της πανδημίας του COVID-19 και των επιπτώσεών της στην βιομηχανία της κρουαζιέρας.

Η MV Werften ιδρύθηκε το 2016 με την εξαγορά της από την Genting Hong Kong των τριών ναυπηγείων της Nordic Yards στο Wismar, στο Rostock-Warnemunde και στο Stralsund της Γερμανίας. Από το 2017, η ναυπηγική εταιρεία έχει παραδώσει τέσσερα ποταμόπλοια κρουαζιέρας κατηγορίας Ρήνου και ένα πολυτελές «γιοτ» πολικής κλάσης για την Crystal Cruises, επίσης εταιρεία της Genting Hong Kong.

Η μεγαλύτερη εγκατάσταση της MV Werften στο Wismar διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες στεγασμένες αποβάθρες κτιρίων της Ευρώπης και είναι μία από τις λίγες εγκαταστάσεις παγκοσμίως που μπορούν να κατασκευάσουν μερικά από τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια στον κόσμο.

Με 208.000 GT και μήκος 342 μέτρα, το Global Dream σχεδιάζεται να έχει χωρητικότητα έως και 9.500 επιβάτες, κατατάσσοντάς το ως ένα από τα υψηλότερης χωρητικότητας κρουαζιερόπλοια στον κόσμο. Η ναυπήγηση του πλοίου πραγματοποιήθηκε στα ναυπηγεία Rostock και Wismar, όπου σύμφωνα με πληροφορίες έχει ολοκληρωθεί περίπου το 75%.

Η πιο πρόσφατη παράδοση της MV Werften, το Crystal Endeavor, το μεγαλύτερο πολυτελές γιοτ αποστολής στον κόσμο, πραγματοποιήθηκε από το ναυπηγείο Stralsund τον Ιούνιο του 2021 μετά από ένα κρατικό δάνειο 193 εκατομμυρίων ευρώ που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2020 για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του υπολοίπου των εργασιών κατασκευής και ναυπήγησης έως τον Μάρτιο του 2021.

Διαβάστε ακόμα