Κέρδη 4,95 εκατ. ευρώ και τζίρος στα 106 εκατ. το 2012 για τον ΟΛΠ

Στα 4,957 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη μετά από φόρους για τον ΟΛΠ το 2012 με τον τζίρο να φθάνει τα 106,592 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 6,323 εκατ. ευρώ και τα μικτά του κέρδη σε 19,934 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΛΠ, παρά την αύξηση του κύκλου εργασιών του (+1,39) και των μικτών κερδών του (+16%) και παρά τη μείωση του κόστους πωλήσεων, τα καθαρά του κέρδη εμφανίζονται μειωμένα έναντι του 2011, λόγω μεταβολής σημαντικού αντιλογισμού για επίδικες δικαστικές υποθέσεις που είχαν εκδικασθεί υπέρ του ΟΛΠ κατά την χρήση 2011.

Ο Οργανισμός εμφανίζει για τρίτη συνεχή χρονιά κέρδη, παρά τη συνεχιζόμενη κρίση στον χώρο των θαλασσίων μεταφορών και την κρίση στο εισαγωγικό εμπόριο της χώρας. Παρόλα αυτά, τα έσοδα στον τομέα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) αυξήθηκαν κατά +21,89% και στον τομέα της διακίνησης αυτοκινήτων κατά +5,24%.

Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα του παρουσίασαν μείωση (-0,37%) και οι μισθοί και εργοδοτικές εισφορές κατά -8,84%. Ζημιογόνα κινήθηκε ο τομέας ναυπηγοεπισκευής (δεξαμενών), ενώ σημαντική επιβάρυνση επήλθε από το αυξημένο κόστος της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων.

Μείωση εσόδων υπήρξε και από τις προσορμίσεις πλοίων (-16,05%) λόγω μειωμένης κυρίως διακίνησης στην ακτοπλοΐα και στις σχετικές παραχωρήσεις προσόρμισης προς τον Προβλήτα ΙΙ.

Ο ΟΛΠ Α.Ε., τέλος ουδεμία επίπτωση υπέστη από το περυσινό «κούρεμα» ομολόγων (PSI), την πρόσφατη τραπεζική κρίση στην Κύπρο, ενώ δεν εμφανίζει συναλλαγματικούς κινδύνους. Όλοι του οι δείκτες παραμένουν σε θετικά και υγιή επίπεδα για την τραπεζική αγορά.

Οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις για το 2013 δείχνουν ότι και το τρέχον έτος θα είναι μια δυναμική, αναπτυξιακή και κερδοφόρα χρονιά.

newmoney.gr

Διαβάστε ακόμα