Απορρίφθηκε η έφεση του καπετάνιου του Concordia

Schettino_diki
Ένα ιταλικό εφετείο επικύρωσε την ποινή φυλάκισης 16 ετών για τον κυβερνήτη του μοιραίου κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, Francesco Schettino.

Στα τέλη Απριλίου, η νομική ομάδα του Schettino αλλά και και ο εισαγγελέας είχαν ασκήσει έφεση κατά της ποινής που είχε επιβάλλει το πρωτόδικο ιταλικό δικαστήριο το Φεβρουάριο του 2015.

Ο πρώην καπετάνιος ζήτησε να απαλλαγεί της ποινής, ενώ η εισαγγελία υποστήριξε ότι στον Schettino έπρεπε να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 27 ετών λόγω του ρόλου του στο ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου τον Ιανουάριο του 2012.

Ο Schettino καταδικάστηκε για πολλαπλή ανθρωποκτονία εξ αμελείας, πρόκληση ναυαγίου και εγκατάλειψη του πλοίου εξ αμελείας, ενώ οι επιβάτες και το πλήρωμά του ήταν ακόμα εν πλω.

Το πρωτόδικο δικαστήριο με έδρα το Γκροσέτο καταδίκασε τον Schettino στα 10 έτη για τους θανάτους 32 ανθρώπων, πέντε χρόνια για την πρόκληση του ναυαγίου, ένα έτος για εγκατάλειψη του πλοίου, και ένα μήνα για την παροχή ψευδών πληροφοριών στις θαλάσσιες αρχές σχετικά με τη σοβαρότητα της προσάραξης.

Ο Schettino, που δεν παρακολούθησε τη δίκη, αποδέχεται μερική ευθύνη για το ναυάγιο αλλά δηλώνει αθώος για τους θανάτους κατά τη διάρκεια της εκκένωσης του πλοίου.

“Η ευθύνη είναι από κοινού, το πρόβλημα είναι η ποσοτικοποίηση της”, δήλωσε ο δικηγόρος του Schettino, Donato Laino, έξω από το δικαστήριο.

Ερωτηθείς εάν Schettino, ο οποίος έκλαψε κατά την διάρκεια της τελικής του κατάθεσης πέρυσι, νοιώθει πικραμένος, απάντησε: “Σίγουρα”.

Οι εισαγγελείς, από την άλλη, υποστήριξαν ότι ο κύριος λόγος για τον θάνατο 32 ανθρώπων στο κρουαζιεροπλοίο ήταν η παράλειψη του καπετάνιου να διατάξει την άμεση εκκένωση του.

Ο Schettino μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Εφετείου, η οποία του απαγορεύει, επίσης, από το να εργάζεται σε ένα πλοίο για πέντε χρόνια.

Οι δικαστές που εξέδωσε την πρωτόδικη απόφαση αποφάσισαν ότι δεν θα πάει στη φυλακή έως ότου η διαδικασία εφέσεων – η οποία μπορεί να διαρκέσει χρόνια στην Ιταλία – να ολοκληρωθεί.

Το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου, το οποίο μετέφερε 4.252 ανθρώπους εκείνη τη στιγμή, πιστεύεται ότι είχε προκληθεί από την αμέλεια του καπετάνιου, καθώς το πλοίο έπλεε πολύ κοντά στο νησί Giglio, όπου προσέκρουσε σε ύφαλο και στη συνέχεια ναυάγησε.

Ο ιδιοκτήτης του πλοίου, η εταιρεία Carnival Corp της Costa Cruises, κατέβαλε πρόστιμο ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, ενώ καλέστηκε, μαζί με τον Schettino, να πληρώσει αποζημίωση 300.000 ευρώ στην κοινότητα του νησιού.

Ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί μια ομάδα επιζώντων είπε ότι είχε ζητήσει να ανακινηθεί μια διαδικασία έρευνας για το ρόλο της εταιρείας, επειδή “υπάρχουν ακόμα μερικοί ένοχοι να εντοπιστούν”.

Όλες οι ειδήσεις για το Costa Concordia εδώ

Διαβάστε ακόμα