Δεν θα επηρεάσει το αμερικάνικο εμπόριο πετρελαίου η διευρυμένη Διώρυγα του Παναμά

Panama_Canal_Expansion
Στην τελευταία εβδομαδιαία ανασκόπηση της για τις τάσεις στην αγορά πετρελαίου, η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA) προέβλεψε πώς η νέα διευρυμένη Διώρυγα του Παναμά, που εγκαινιάζεται την Κυριακή, θα έχει μικρό αντίκτυπο στο εμπόριο αργού και προϊόντων πετρελαίου στην αγορά της Βόρειας Αμερικής.

“Λόγω των οικονομικών της ναυτιλίας, των εμπορικών σχέδιων, και τους τύπους των πλοίων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου, αυτή η τελευταία διεύρυνση αναμένεται να έχει περιορισμένη επίδραση στις περισσότερες αγορές πετρελαίου”, ανέφερε η EIA σε ανακοίνωση της την Τετάρτη.

Η γενική εικόνα των αποστολών προϊόντων πετρελαίου στην διώρυγα του Παναμά πέρυσι ήταν από την πλευρά στον Ατλαντικό των θυρών προς τον Ειρηνικό, με κατεύθυνση νότια, κυρίως ντίζελ και βενζίνη σε ένα συνολικό όγκο περίπου 19 εκατομμυρίων μετρικών τόνων ετησίως. Πολλές από αυτές τις αποστολές πιθανό να προέρχονται από τα διυλιστήρια των ΗΠΑ στις ακτές του Περσικού Κόλπου, οι οποίες έδωσαν ώθηση πρόσφατα στις εξαγωγές τους προς τη δυτική ακτή της Νότιας Αμερικής. καθώς οι αγορές αυτές αντιμετωπίζουν ύφεση, η ζήτηση προϊόντων και οι εισαγωγές είναι πιθανό να υποχωρήσουν, προειδοποιεί η EIA.

Το εμπόριο πετρελαίου δια μέσω της Διώρυγας του Παναμά με ακτεύθυνση Νότια και Βόρεια
Το εμπόριο πετρελαίου δια μέσω της Διώρυγας του Παναμά με κατεύθυνση Νότια και Βόρεια

Οι μεταφορές αργού πετρελαίου μέσω της διώρυγας ήταν πολύ μικρότερες σε όγκο και περίπου εξίσου μοιρασμένες μεταξύ Βορρά και Νότου, με συνολική ποσότητα περίπου έξι εκατομμυρίων μετρικών τόνων.

Τα υγρά αέρια θα μπορούσαν να γνωρίσουν μια ώθηση, όμως. Επί του παρόντος, δεν είναι δυνατόν για πολύ μεγάλες μεταφορικές εταιρείες αερίου – τα πλοία που μεταφέρουν προπάνιο ή άλλα υγρά φυσικού αερίου – να διέλθουν από το κανάλι, με αποτέλεσμα να απαιτείται η χρονοβόρα διαδικασία της μεταφοράς από πλοίο σε πλοίο μεταξύ των μεγάλων μεταφορέων και μικρότερων που είναι σε θέση να διέλθουν μέσα από τις θύρες. Οι νέες, διευρυμένες θύρες θα είναι σε θέση να φιλοξενήσουν περισσότερα VLGCs, προσφέροντας στους Αμερικάνους προμηθευτές της Ανατολικής Ακτής και του Περσικού Κόλπου μεγαλύτερη πρόσβαση στην αγορά υγρών αερίων της λεκάνης του Ειρηνικού.

Όλες οι ειδήσεις για τη νέα Διώρυγα του Παναμά εδώ

Διαβάστε ακόμα