Επιστήμονες αποκωδικοποιούν τον μύθο των γιγαντιαίων κυμάτων χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη!

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Βικτώριας και το Ινστιτούτο Niels Bohr στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης αποκωδικοποίησαν τον μύθο των γιγαντιαίων κυμάτων (rogue waves) χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να δημιουργήσουν ένα μοντέλο πρόβλεψης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μηχανική μάθηση για να προσδιορίσουν τα στοιχεία που οδηγούν στο σχηματισμό αυτών των τεράστιων κυμάτων χρησιμοποιώντας δεδομένα από πάνω από ένα δισεκατομμύριο κύματα και 700 χρόνια μετρήσεων ύψους κύματος και κατάστασης θάλασσας.

Τα rogue waves είναι συνήθως μεγάλα, ακανόνιστα κύματα που αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τους ανθρώπους και τα πλοία. Τις περισσότερες φορές που τα πλοία έχουν αντιμετωπίσει τέτοια κύματα, έχουν κυριολεκτικά εξαφανιστεί.

Σε αντίθεση με τη συμβατική λογική, η οποία υποστηρίζει ότι τα γιγαντιαία κύματα προκύπτουν από τα κύματα που συγχωνεύονται και κλέβουν το ένα την ενέργεια του άλλου, η μελέτη προσδιορίζει τη «γραμμική υπέρθεση» ως τον κύριο παράγοντα που συμβάλλει.

Rogue wave: Το πιο ακραίο γιγαντιαίο κύμα του κόσμου καταγράφηκε στον Βόρειο Ειρηνικό ωκεανό

Αυτό συμβαίνει όταν δύο συστήματα κυμάτων συγκρούονται, ενισχύοντας προσωρινά το ένα το άλλο και θέτοντας το υπόβαθρο για εξαιρετικά ογκώδη και μεγάλα κύματα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ανώμαλα κύματα, τα οποία περιλαμβάνουν ακραία rogue waves που είναι μεγαλύτερα από είκοσι μέτρα, συμβαίνουν αρκετά συχνά.

Το σύνολο δεδομένων τους περιείχε περίπου 100.000 περιστατικά ή περίπου ένα κύμα-τέρας καθημερινά σε οποιοδήποτε σημείο στον ωκεανό.

Ο αλγόριθμος που δημιουργήθηκε δίνει στον τομέα της ναυτιλίας ένα πραγματικό όφελος, καθιστώντας δυνατή την πρόβλεψη πότε θα εμφανιστούν αδίστακτα κύματα. Οι ναυτιλιακές εταιρείες και οι ναυτικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον αλγόριθμο για να σχεδιάσουν τις διαδρομές τους και να αξιολογήσουν τους κινδύνους.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Dion Häfner τονίζει ότι η διαφάνεια του αλγορίθμου τον διακρίνει από πολλά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και βοηθά τους χρήστες να κατανοήσουν τον εκτιμώμενο κίνδυνο βάσει πολλών παραγόντων, όπως η κατάσταση της θάλασσας, τα βάθη του νερού, τα βαθυμετρικά δεδομένα και οι κινήσεις των ωκεανών.

Βίντεο με προσομοίωση των γιγαντιαίων κυμάτων: ο χειρότερος εφιάλτης ενός ναυτικού

Διαβάστε ακόμα