Η ώρα του εφετείου για το Costa Concordia

Costa_Concordia_efeteio
Ξεκίνησε να εκδικάζεται η έφεση του πρώην καπετάνιου του βυθισμένου κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, Francesco Schettino, κατά της πρωτόδικης απόφασης για φυλάκιση 16 ετών που του επέβαλλε ιταλικό δικαστήριο το Φεβρουάριο του 2015.

Σύμφωνα με το BBC, η νομική ομάδα του Schettino θα προσπαθήσει να ανατρέψει την καταδικαστική απόφαση στο εφετείο που ξεκίνησε την Πέμπτη και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του Μαΐου.

Επιπλέον, κατά της απόφασης έχει προσφύγει και η εισαγγελία, υποστηρίζοντας ότι Schettino θα έπρεπε να είχε καταδικαστεί σε 26 χρόνια φυλάκισης.

Ο Schettino κρίθηκε ένοχος για πολλαπλή ανθρωποκτονία, πρόκληση ναυτικού ατυχήματος και εγκατάλειψη του πλοίου που ναυάγησε τον Ιανουάριο του 2012 κοντά στο νησί Giglio.

Του επιβλήθηκαν 10 έτη για τους θανάτους 32 ανθρώπων, πέντε έτη για την πρόκληση του ναυαγίου, ένα έτος για εγκατάλειψη του πλοίου, και ένας μήνας για την παροχή ψευδών πληροφοριών στις θαλάσσιες αρχές σχετικά με τη σοβαρότητα της προσάραξης.

Μεταφέροντας 4.252 ανθρώπους κατά τη στιγμή του συμβάντος, πιστεύεται ότι το Costa Concordia ναυάγησε λόγω της απερισκεψίας του καπετάνιου, καθώς το πλοίο έφτασε πολύ κοντά στο νησί όπου προσάραξε και αργότερα ναυάγησε.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Schettino νωρίτερα ισχυρίστηκαν ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος αν ο πελάτης τους είχε διατάξει την άμεση εκκένωση αντί να την καθυστερήσει έως ότου το γιγαντιαίο πλοίο να παρασυρόταν κοντά στην ακτή.

Η διαδικασία εφέσεων πρέπει να ολοκληρωθεί πριν ο Schettino σταλεί να εκτίσει την ποινή του.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η διαδικασία ενδέχεται να διαρκέσει χρόνια.

Διαβάστε ακόμα