Η TOTE είχε αποκρύψει προσθήκες στον εξοπλισμό του El Faro

El_Faro_inmemoriam
Οι ιδιοκτήτες του El Faro δεν φρόντισαν να ενημερώσουν τους επιθεωρητές του Αμερικάνικου Νηογνώμονα για ορισμένες βαριές προσθήκες στον εξοπλισμό του πλοίου. Ωστόσο, αν και οι αλλαγές προσέθεσαν πολλούς παραπάνω τόνους στο συνολικό βάρος του μοιραίου πλοίου, δεν θεωρείται πιθανό να επηρέασαν την σταθερότητα του, σύμφωνα με την κατάθεση ενός μάρτυρα, την Παρασκευή στην ακροαματική διαδικασία του Αμερικάνικου Λιμενικού για το τραγικό ναυάγιο του πλοίου.

H δημόσια ακρόασης διερεύνησης του Λιμενικού Σώματος ολοκλήρωσε την πρώτη εβδομάδα του δεύτερου γύρου των ακροάσεων, εξετάζοντας έναν εκπρόσωπο του Αμερικάνικου Νηογνώμονα (American Bureau of Shipping – ABS). Ο ABS επιθεώρησε το πλοίο που βυθίστηκε τον Οκ΄τωβρη παρασέρνοντας στον θάνατο 33 μέλη του πληρώματος, τον Ιούνιο του 2015 και δεν βρήκε τίποτα ανησυχητικό.

Ο εκπρόσωπος του ABS Thomas Gruber κατέθεσε ότι το ABS δεν είχε ενημερωθεί από τους ιδιοκτήτες του El Faro για κάποιες προσθήκες εξοπλισμού που έγιναν το 2014, όταν η εταιρεία πρόσθεσε δεξαμενές για να μεταφέρει φρουκτόζη, μαζί με κάποιον άλλο εξοπλισμό που προετοίμαζε το πλοίο για να μπορεί να πραγματοποιεί δρομολόγια στην Αλάσκα.

Η Tote είχε την ευθύνη να δηλώσει στον ABS αυτές τις αλλαγές, έτσι ώστε ο Αμερικάνικος Νηογνώμονας να μπορεί να ενημερώσει το υπολογιστικό του μοντέλο για να αξιολογήσει τυχόν αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις, ανέφερε ο Gruber στην ακρόαση που πραγματοποιήθηκε στο Κυβερνητικό Συνεδριακό Κέντρο του Τζάκσονβιλ.

Ωστόσο, ο Gruber πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να επρόκειτο για μια προσθήκη περίπου 400 τόνων έτσι ώστε να υπάρχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις σε αυτό το επίπεδο, ενώ οι προσθήκες ανέρχονταν μόνο στους 100 περίπου τόνους.

Την Τρίτη ένας πρώην καπετάνιος του El Faro, Jack Hearn, κατέθεσε στην ακροαματική διαδικασία ότι ο ίδιος είχε εκφράσει την ανησυχία του για την ευστάθεια του πλοίου.

Την Πέμπτη ένας ανώτερος επιθεωρητής του ABS, Mark Larose, κατέθεσε ότι δεν είχε δει τίποτα ασυνήθιστο, όταν αυτός επιθεώρησε το El Faro τον περσινό Ιούνιο. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, κάθε μια πενταετία πραγματοποιείται μια επιθεώρηση του νηογνώμονα στο 20% κάθε πλοίου.

Οι ακροάσεις αναμένεται να συνεχιστούν για μια ακόμα εβδομάδα.

Δείτε όλες τις ειδήσεις για το El Faro εδώ

Διαβάστε ακόμα