Η απαγωγή άλλων 7 ναυτικών στις Φιλιππίνες “πάγωσε” το εμπόριο άνθρακα από την Ινδονησία

pirates_asia
Υπό το φως της τελευταίας απαγωγής επτά ναυτικών στις νότιες Φιλιππίνες, η Ινδονησία διέκοψε το εμπόριο άνθρακα στις Φιλιππίνες ωσότου η χώρα να μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλεια της ναυτιλίας.

Η απαγωγή των ναυτικών από έναν Ινδονησιακό ρυμουλκό, που οδηγούσε μια φορτηγίδα άνθρακα στις 20 Ιουνίου, ανέβασε τον αριθμό των απαχθέντων σε πάνω από είκοσι.

Σύμφωνα με το Reuters, το ρυμουλκό μετέφερε 13 ανθρώπους κατά τη στιγμή της απαγωγής για την οποάι ευθύνονται δύο ξεχωριστές πειρατικές ομάδες των Φιλιππίνων, που πιστεύεται ότι συνδέονται με την ισλαμιστική ένοπλη οργάνωση Αμπού Σαγιάφ. Οι υπόλοιποι έξι ναυτικοί απελευθερώθηκαν μαζί με τα σκάφη τους και επέστρεφαν στην Ινδονησία.

Η Ινδονησία άρχισε να περιορίζει τη μεταφορά άνθρακα στις Φιλιππίνες τον Απρίλιο, ως αποτέλεσμα της αύξησης της πειρατείας των πλοίων της στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, τα λιμάνια της χώρας Banjarmasin και Tarakan στο Καλιμαντάν της Ινδονησίας σταμάτησαν να εκδίδουν ναυτιλιακές άδειες στα πλοία που μετέφεραν άνθρακα στις Φιλιππίνες.

Η Ινδονησία προμηθεύει το 70% των αναγκών των εισαγωγών άνθρακα των Φιλιππίνων, οι οποίες ανήλθαν σε περίπου 15 εκατομμύρια τόνους, αξίας περίπου 800 εκατομμυρίων δολαρίων, το περασμένο έτος.

Η ανακοίνωση ακολουθεί μια πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των Φιλιππίνων, της Ινδονησίας και της Μαλαισίας, που έχει ως στόχο να μειώσει τους κινδύνους για την ασφάλεια στα νερά των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, ανάμεσα σε ένα κύμα απαγωγών και πειρατικών επιθέσεων στην περιοχή.

Οι χώρες συμφώνησαν να ορίσουν ένα διάδρομο διέλευσης για τα εμπορικά σκάφη, καθώς θα εντείνονται οι αεροπορικές και θαλάσσιες περιπολίες και συνοδείες για να αποτραπούν πιθανές επιθέσεις σε εμπορικά πλοία.

Οι εκπρόσωποι των χωρών δεν υπέγραψαν κάποια οριστική συμφωνία επί των σχεδίων, αλλά η συμφωνία ασφαλείας ενδέχεται να επισημοποιηθεί εντός ενός έτους.

Διαβάστε επίσης: 3 εκατ. δολάρια τα λύτρα για απελευθέρωση ναυτικών στους ισλαμιστές της Αμπού Σαγιάφ

Διαβάστε ακόμα