Η κατάληψη των δυο ελληνικών τάνκερ οδηγεί σε νέα σκοτεινά μονοπάτια τη ναυτιλία

Το περιστατικό με τα δυο πλοία και το Ιράν είναι ο αστάθμητος παράγοντας που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει.

Τα πλοία έχουν καταληφθεί από το στρατό μιας ξένης χώρας. Ούτε από τίποτα πειρατές, ούτε από τίποτα UFO.

Έγινε μια κανονική στρατιωτική επιχείρηση, και τα δύο πλοία καταλήφθηκαν προφανώς ως αντίποινα για ότι έγινε με το πλοίο στην Κάρυστο στα πλαίσια των κυρώσεων των ΗΠΑ- κυρίως- σαν σε αντίποινα στη Ρωσική εισβολή.

Αν το σκεφτούμε ψύχραιμα αυτό, είναι πραγματικά τρομακτικό, όταν υπάρχει μια ευθεία επίθεση μιας ξένης χώρας σε ελληνικά εμπορικά πλοία. Τι θα γίνει εάν συνεχίσουν τα αντίποινα; Δεκάδες ή και εκατοντάδες ελληνικών συμφερόντων πλοία με ελληνικά πληρώματα διασχίζουν τα στενά του Ορμούζ και των ακτών του Ιράν κάθε χρόνο.

Όσο και να θέλουν κάποιοι να υποβαθμίσουν το γεγονός, ή ακόμη χειρότερα να το αγνοήσουν ή να το αποκρύψουν από την ελληνική κοινωνία, η πραμγατικότητα είναι ότι τα πλοία έχουν καταληφθεί, το πλήρωμα έχει συλληφθεί και η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει τίποτα απολύτως γι αυτό.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει τίποτα στο Ιράν. Δεν μπορεί να κάνει τίποτα ακόμη και σε πολύ μικρότερες χώρες η οποίες βρίσκονται και στην ίδια γεωγραφική περιοχή.

Το συγκεκριμένο γεγονός μόνο πειρατεία δεν πρέπει να θεωρηθεί. Είναι ξεκάθαρα μια στρατιωτική επιχείρηση.

Το διάβημα στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα δε νομίζω ότι θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η Ελλάδα οφείλει να απέχει από όλα αυτά και να κρατήσει την απαραίτητη ουδετερότητα με κύριο σκοπό να προστατεύσει τους Έλληνες πολίτες.

Δεν μπορεί μια χώρα σαν την Ελλάδα να μπαίνει μπροστά και να εκτελεί τις κυρώσεις των ΗΠΑ και του ΟΗΕ. Αναρωτιέμαι γιατί η Τουρκία δεν ανακατεύεται και μένει μαεστρικά ουδέτερη.

Ας ελπίσουμε έστω και την ύστατη στιγμή να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων γιατί οι εξελίξεις που θα έρθουν μετά αυτά τα περιστατικά αναμένονται ραγδαίες.

Εάν τα πλοία με ελληνική σημαία, και πιο συγκεκριμένα τα δεξαμενόπλοια που πλέουν σε αυτή την περιοχή, κριθούν ότι κινδυνεύουν από αντίστοιχες επιχειρήσεις τότε θεωρώ ότι θα έχουμε εξελίξεις…

Κωστας Κ.

Διαβάστε ακόμα