Κανονικά η κίνηση στη Διώρυγα του Παναμά παρά την κατάρρευση τείχους

Panama_Canal_Lock_ Wall_Collapse
Η Αρχή της Διώρυγας του Παναμά (ACP), δήλωσε ότι η κίνηση είναι φυσιολογική και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την τήρηση της προθεσμίας για τα εγκαίνια του έργου επέκτασης της διώρυγας, παρά την κατάρρευση ενός τμήματος τοίχου σε μία από τις πόρτες του.

Τα εγκαίνια της νέας διευρυμένης διώρυγας είναι να πραγματοποιηθούν σε τέσσερις εβδομάδες, στις 26 Ιουνίου, και το άνοιγμα στην εμπορική δραστηριότητα την επόμενη ημέρα. Την τελετή των εγκαινίων, που θα ανοίξει ο πρόεδρος του Παναμά Juan Carlos Varela, αναμένεται να την παρακολουθήσουν 70 αρχηγοί κρατών.

Το τμήμα τοίχου που κατέρρευσε βρίσκεται στην πόρτα Miraflores και δεν έχει καμία σχέση με το έργο επέκτασης, ανέφερε η ACP, η κυβερνητική υπηρεσία υπεύθυνη για τη λειτουργία της διώρυγας.

Προσέθεσε ότι η ίδια η πόρτα είναι σταθερή και ασφαλή και το εν λόγω τείχος δεν αποτελεί μέρος της βασικής δομής της, αλλά κατασκευάστηκε για να συγκρατήσει τη γη από τις αρχικές πλαγιές κατά μήκος των όχθων.

Τα πλοία μπορούν να συνεχίσουν να διασχίζουν τη διώρυγα, κατά τη διάρκεια των εργασιών επισκευής του τοίχου.

Η επέκταση του μήκους 77 χλμ, περάσματος μεταξύ των ωκεανών εκτελείται με κόστος περίπου 5,3 δισ. δολαρίων Ο στόχος είναι να καταστεί το κανάλι έτοιμο για τη νέα γενιά των πολύ μεγαλύτερου μεγέθους κοντέινερ πλοίων, τα οποία έχουν τρεις φορές τη χωρητικότητα φορτίου του ανώτατου όριο του παρόντος καναλιού.

Το έργο-μαμούθ χαρακτηρίστηκε από καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους με τους τελευταίους μήνες να αντιμετωπίζει κυρίως ένα πρόβλημα ρωγμών και διαρροών σε μιας από τις τρεις νέες πόρτες.

Σήμερα η υπεύθυνη για το έργο επέκτασης πολυεθνική κοινοπραξία Grupo Unidos por el Canal (GUPC) ανακοίνωσε ότι η τρίτη σειρά πορτών είναι 100% έτοιμες για λειτουργία. Την Τρίτη, όπως όλα δείχνουν, η κατασκευαστική εταιρεία θα παραδώσει το ολοκληρωμένο έργο.

Όλες οι ειδήσεις για την Διώρυγα του Παναμά εδώ

Διαβάστε ακόμα