Νιγηρία: Σύλληψη ιδιοκτήτη πειρατικού μητρικού σκάφους

nigeria_pirates
Το Ναυτικό της Νιγηρίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έχει συλλάβει τον ιδιοκτήτη και τον ναυλωτή του μητρικού πλοίου που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στο τάνκερ Maximus στ’ ανοικτά της Ακτής του Ελεφαντοστού στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Το Maximus, ένα νηολογημένο στη Σαουδική Αραβία τάνκερ, είχε καταληφθεί στις 11 Φεβρουαρίου περίπου 70 ναυτικά μίλια νότια του Αμπιτζάν. Το Ναυτικό της Νιγηρίας παρακολούθησε τις κινήσεις του, μαζί με εκείνες του πειρατικού πλοίου, του Dejikun, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως πλοίο εκφόρτωσης για το κλεμμένο πετρέλαιο από το Maximus.

Μια ειδικά στελεχωμένη ομάδα του Ναυτικού της Νιγηρίας εισέβαλε στο Maximus έντεκα ημέρες αργότερα και απελευθέρωσε το μεγαλύτερο μέρος του πληρώματος, σκοτώνοντας έναν πειρατή κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Άλλοι πειρατές διέφυγαν, παίρνοντας μαζί τους δύο ομήρους.

Ο υποναύαρχος της Δυτικής Ναυτικής Διοίκησης της Νιγηρίας Ferguson Bobai ανέφερε σε ΜΜΕ την Παρασκευή ότι ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης του Dejikun, Mustapher Gani, βρίσκεται υπό κράτηση. Συνελήφθη κατά τη διάρκεια της προσπάθειας του να διασχίσει τα σύνορα.

Όσο για το πλοίο Dejikun, αυτό είχε εγκαταλειφθεί στο Μπενίν, ενώ μετά που ανακτήθηκε και μεταφέρθηκε ξανά πίσω στη Νιγηρία.

“Κατά τη διάρκεια του εορτασμού του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου του Ναυτικού,ο Αρχηγός του Ναυτικού Προσωπικού της Δημοκρατίας του Μπενίν ήταν εδώ και ήμασταν σε θέση να παρακολουθήσουμε γρήγορα την διαδικασία που θα έφερνε το πλοίο εδώ. Προφανώς, όταν έφεραν το πλοίο, ήταν σε θέση να πάρουν κάποια έγγραφα από το εσωτερικό του και στην πορεία της έρευνας, ανακάλυψαν ότι ο ιδιοκτήτης του πλοίου είναι ένας Νιγηριανός, εν ονόματι Mustapher Gani, ο υποναύαρχος Bobai, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

“Η σημασία του να φέρουμε αυτό το πλοίο εδώ είναι γιατί [οι κατηγορούμενοι για πειρατεία]. . . πρόκειται να δικαστούν και η αστυνομία χρειάζεται αυτό το πλοίο ως ένα από τα στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν για τη δίωξη των πειρατών”, εξήγησε ο Bobai. Πρόσθεσε ότι τα δύο απαχθέντα μέλη του πληρώματος είχαν διασωθεί και επιστρέψει στην πατρίδα τους.

Διαβάστε επίσης: Απελευθερώθηκαν 18 ναυτικοί όμηροι πειρατών από επίθεση στον Κόλπο της Γουινέας

Διαβάστε ακόμα