Ουρά από τάνκερ προκαλεί η απεργία στα γαλλικά διυλιστήρια

French gendarmes remove tyres and branches after striking workers blockaded roads near the oil terminal at Fos-sur-Mer, near Marseille, France, May 24, 2016 with France's hardline CGT and FO unions toughening their stance against labour market reforms. REUTERS/Jean-Paul Pelissier
Γάλλοι αστυνομικοί αφαιρούν ελαστικά και κλαδιά με τα οποία απεργοί απέκλεισαν δρόμους κοντά στον τερματικό σταθμό πετρελαίου στο Fos-sur-Mer, κοντά στη Μασσαλία

Μια ουρά από σχεδόν δύο ντουζίνες πλοία που βρίσκονται σε σειρά αναμονής έξω από το γαλλικό τερματικό σταθμό εισαγωγής πετρελαίου στο Fos της νότιας Γαλλία έχει δημιουργηθεί σήμερα Πέμπτη, λόγω της οργανωμένης από τα “σκληροπυρηνικά” συνδικάτα CGT και FO απεργίας ενάντια στις σχεδιαζόμενες από την κυβέρνηση Ολάντ μεταρρυθμίσεις ελαστικοποίησης της αγοράς εργασίας.

Μια εκπρόσωπος του λιμανιού της Μασσαλίας δήλωσε στο Reuters ότι χθες 29 πλοία μεταφοράς πετρελαίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και χημικών προϊόντων περίμεναν μεταξύ της προβλήτας και του λιμανιού την Τετάρτη.

Σήμερα το πρωί, 21 πλοία, συμπεριλαμβανομένων 12 που μεταφέρουν πετρέλαιο, LNG ή χημικά προϊόντα, βρίσκονταν σε αναμονή. Κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης εργάσιμης μέρας, περίπου 5 πλοία θα περίμεναν, σύμφωνα με τις λιμενικές αρχές.

Οι υπαγόμενοι στο συνδικάτο της CGT (ένα από τα πέντε μεγαλύτερα συνδικάτα στην Γαλλία, προσκείμενο στο ΚΚ) λιμενεργάτες και φορτοεκφορτωτές συμμετέχουν στην πανεθνική κυλιόμενη απεργία που έχει κηρυχθεί για την Πέμπτη και την Παρασκευή. Τα μπλοκαρίσματα στους τομείς της ενέργειας, των καυσίμων και των μεταφορών έχει ως στόχο να αναγκάσουν την κυβέρνηση να αποσύρει το σχεδιαζόμενο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει προκαλέσει της μεγαλύτερης έντασης και διάρκειας εβδομαδιαίες διαδηλώσεις νέων και συνδικάτων που έχει γνωρίσει η Γαλλία τα τελευταία χρόνια. Σήμερα ανακοινώθηκε και η 24ωρη απεργία των εργαζόμενων σε 16 από τις 19 πυρηνικές μονάδες της χώρας, που παρέχουν το 75% της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην χώρα.

Οι εργαζόμενοι της CGT στα διυλιστήρια και τις αποθήκες πετρελαίου σε Fos-Lavera βρίσκονται σε απεργία από τη Δευτέρα και έχουν αποκλείσει τους τερματικούς σταθμούς πετρελαίου, εμποδίζοντας κάποιες παραδόσεις καυσίμων και οδηγώντας σε ελλείψεις.

Οι τερματικοί σταθμοί τροφοδοτούν τα διυλιστήρια της PetroIneos Lavera, της Total’s La Mede και της Exxon’s Fos στη νότια ακτή.

“Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για να διασφαλίσουμε την τροφοδοσία των Γάλλων και την οικονομία”, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Διαβάστε ακόμα