Πειρατές έκλεψαν φοινικοπυρηνέλαιο από φορτηγίδα στη Μαλαισία

Pirates_Steal_Palm_Oil
Μια ομάδα πειρατών επιβιβάστηκε σε μια φορτηγίδα που μετέφερε ακατέργαστο φοινικοπυρηνέλαιο (CPKO) στις 2 Ιουνίου στ’ ανοιχτά της Μουκάχ, στην πολιτεία Σαραουάκ της Ανατολικής Μαλαισίας, κλέβοντας 3.000 λίτρα από το φορτίο.

Στις 3 Ιουνίου 16, το παρατηρητήριο πειρατείας ReCAAP ISC έλαβε πληροφορίες από την Ένωση Εφοπλιστών Sarawak και Sabah (SSSA) ότι οι ιδιοκτήτες έχασε την επικοινωνία με τη ρυμουλκούμενη φορτηγίδα Ever Dignity και το ρυμουλκό σκάφος Ever Prospe στις 2 Ιουνίου.

Ένα άλλο από τα ρυμουλκά της εταιρείας, το Ever Master, είδε ένα ρυμουλκό και μια φορτηγίδα, παράλληλα με τα εν λόγω πλοία που προφανώς έπεσαν θύμα πειρατικής επίθεσης από άγνωστους δράστες που άντλησαν το CPKO.

Μόλις ενημερώθηκε για το περιστατικό, οι λιμενικές αρχές της Μαλαισίας (MMEA) απέστειλαν δύο πλοία από Μπιντούλου, Sarawak, στην περιοχή, η οποία εκτιμάται ότι απέχει 35 ναυτικά μίλια από το Bintulu.

Η MMEA ανέφερε ότι οι δράστες είχαν ληστέψει το πλήρωμα και είχαν μεταφορτώσει το φοινικέλαιο το προηγούμενο βράδυ.

Τα δέκα μέλη του πληρώματος φέρονται να είναι ασφαλή, με ένα μόνο ναυτικό να έχει τραυματιστεί σε ένα από τα μάτια του, πιθανότατα μετά από γροθιά που δέχτηκε από έναν από τους δράστες.

Τα πλοία της MMEA συνόδευσαν το Ever Prosper και το Ever Dignity στο λιμάνι Bintulu νωρίς το πρωί της 4ης Ιουνίου, και οι τραυματίας ναυτικός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Μια έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τη ReCAAP.

Αυτό είναι το δεύτερο περιστατικό πειρατείας με σκοπό την κλοπή φορτίου πετρελαίου την φετινή χρονιά.

Η πρώτη πειρατική επίθεση με σκοπό την κλοπή φορτίου πετρελαίου συνέβη επί του πλοίου Hai Soon 12 στις 8 Μάη 2016 στα ανοικτά της Βόρνεο (Pulau Belitung) της Ινδονησίας.

Η κλοπή πετρελαίου απέτυχε μετά από επέμβαση των αρχών της Ινδονησίας που αναχαίτισαν και επιβιβάστηκαν στο Hai Soon 12, έσωσαν το πλήρωμα, συνέλαβαν τους δράστες και ανέκτησαν το σύνολο του φορτίου.

Διαβάστε ακόμα