Πειρατές κατέλαβαν δανέζικο τάνκερ στον κόλπο της Γουινέας

Πειρατές έκαναν ρεσάλτο σε δανέζικης ιδιοκτησίας πλοίο στον Κόλπο της Γουινέας και όλα οι δίαυλοι επικοινωνίας με το πλοίο έχουν διακοπεί, ανακοίνωσε χθες εκπρόσωπος της ναυτιλιακής εταιρίας Monjasa.

Τα 16 μέλη του πληρώματος κατέφυγαν σε δωμάτιο πανικού στο πλοίο Monjasa Reformer, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο. Το λιβεριανής σημαίας τάνκερ μεταφοράς πετρελαίου και χημικών δέχθηκε επίθεση το Σάββατο ενώ βρισκόταν σε απόσταση περίπου 140 χιλιομέτρων δυτικά του λιμανιού Πουάντ-Νουάρ του Κονγκό. Το σκάφος διαχειρίζεται η Montec Ship Management, με έδρα το Ντουμπάι, η οποία ανήκει στην Monjasa.

Η Montec ανέφερε το περιστατικό στο κέντρο συνεργασίας για τη ναυτιλία που λειτουργούν το βρετανικό και το γαλλικό πολεμικό ναυτικό για την ασφάλεια στον Κόλπο της Γουινέας. Ο Κόλπος της Γουινέας έχει γίνει παγκόσμιο hotspot πειρατείας τα τελευταία χρόνια αν και τα περιστατικά έχουν μειωθεί εκεί από το 2021 καθώς οι εθνικές αρχές εντείνουν τις προσπάθειες ασφαλείας με τη βοήθεια ξένων πολεμικών σκαφών, σύμφωνα με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Δανία, που έχει μεγάλα συμφέροντα στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας, ανέπτυξε φρεγάτα στον κόλπο το 2021 για να προστατεύσει τη ναυτιλία, αλλά η φρεγάτα ανακλήθηκε πέρυσι όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

ethnos.gr

Διαβάστε ακόμα