Πλοίο-φάντασμα ξεβράστηκε στις ακτές της Λιβερίας

Tamaya1
Ένα εγκαταλελειμμένο τάνκερ έχει μυστηριωδώς ξεβραστεί στις ακτές της Λιβερίας, χωρίς κανείς να γνωρίζει πώς έφτασε εκεί και τι ακριβώς συνέβη με το πλήρωμά του.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ το πλοίο που φέρει το όνομα Tamaya 1 ανακαλύφθηκε να έχει ξεβραστεί σε μια παραλία στη Robertsport της Λιβερίας, την Τετάρτη, χωρίς να υπάρχει καμία ένδειξη πληρώματος εντός του, και χωρίς να φέρει τις σωστικές λέμβους.

Σύμφωνα με τα δεδομένα AIS από το MarineTraffic.com, το Tamaya 1 είναι ένα μήκους 63 μέτρων τάνκερ προϊόντων πετρελαίου με σημαία Παναμά. Η τελευταία γνωστή θέση του καταγράφηκε στις 22 Απριλίου, όταν το πλοίο έπλεε με κατεύθυνση προς το νότο με ταχύτητα μόλις 0,7 κόμβων, μετά την έξοδο από το λιμάνι του Ντακάρ στη Σενεγάλη.

Tamaya1_last
Η τελευταία γνωστή θέση του πλοίου

Οι εικασίες για το τι συνέβη στο πλοίο κυμαίνονται από την εγκατάλειψη ως την πειρατεία, αν και η τελευταία γνωστή θέση του σκάφους ήταν αρκετά βορειότερα του Κόλπου της Γουινέας, όπου δραστηριοποιούνται πειρατικές ομάδες που συνηθίζουν να επιτίθενται σε πλοία στα ύδατα ανοικτά της Νιγηρίας.

Η επικρατούσα πάντως θεωρία είναι ότι ο ιδιοκτήτης του πλοιου χρεοκόπησε και το πλήρωμα το εγκατέλειψε επειδή έμεινε απλήρωτο. Το δεξαμενόπλοιο έμεινε για ημέρες προσαραγμένο στη στεριά και στις έρευνες των αρχών διαπιστώθηκαν βανδαλισμοί. Είναι άγνωστο αν αυτοί οφείλονται σε επίθεση πειρατών ή αν έγιναν από κατοίκους μετά την προσάραξη του.

Επιπροσθέτως ως προς την επικρατούσα σύγχυση, η κυβέρνηση της Λιβερίας σφυροκοπείται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για το ότι αγνοούσε την ύπαρξη του πλοίου μέχρι και δύο ημέρες αφού αυτό ξεβράστηκε στις ακτές της χώρας, δεχόμενη έντονες επικρίσεις για την ασφάλεια και την ασφάλεια στα ύδατα της Λιβερίας. Σύμφωνα με κάποιες άλλες πηγές μια πυρκαγιά ανακαλύφθηκε στην καμπίνα του καπετάνιου.

Διαβάστε ακόμα