Προσάραξη δυο πλοίων στις Φιλιππίνες

BELLE_ROSE_grounded
Δύο φορτηγά πλοία χύδην φορτίου, το Chang Hang Feng Hai και το Belle Rose προσάραξαν σε δυο διαφορετικά περιστατικά στ’ ανοικτά των Νήσων στις Φιλιππίνες το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με την ακτοφυλακή της χώρας.

Το με κινεζική σημαία Hai κόλλησε σε αβαθή νερά στ’ ανοιχτά της νήσου της Cagdianao το Σάββατο, καταστρέφοντας τη δεύτερη δεξαμενή έρματος στην αριστερή πλευρά του. Και τα 22 μέλη του πληρώματος είναι ασφαλή. Το Λιμενικό Σώμα ζήτησε να γίνει υποβρύχια επιθεώρηση του κύτους του σκάφους και οι έρευνες για τα αίτια του περιστατικού συνεχίζονται.

Το Hai ήταν φορτωμένο με 55.000 τόνους μεταλλεύματος νικελίου από την Cagdiano Mining Corporation τη στιγμή του ατυχήματος.

Στο δεύτερο περιστατικό, τις πρώτες πρωινές ώρες της 13ης Ιουνίου, το με σημαία Παναμά Belle Rose προσάραξε στα ανοικτά του ύφαλου Shoal, τέσσερα ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του Malapascua Island κοντά στην πόλη της Daanbantayan, στο Cebu.

Το Λιμενικό Σώμα έλαβε γνωστοποίηση της προσάραξης του Rose μέσω ενός γραπτού μηνύματος από κάτοικο της Malapascua, ο οποίος είχε ακούσει από άλλο ντόπιο πως ένα πλοίο είχε προσαράξει στον ύφαλο.

Η Rose μετέφερε ένα φορτίο σάκων τσιμέντου από το Tsukumi, της Ιαπωνίας στο Σαν Φερνάντο, στο Cebu κατά το χρόνο της προσάραξης. Οι καιρικές συνθήκες και η ορατότητα φέρεται να ήταν καλές.

Τοπικά ΜΜΕ, αναφέρουν ότι μια περιοχή περίπου 500 επί 60 μέτρων κοραλλιογενή ύφαλου κοντά στο σημείο της προσάραξης είχε καταστραφεί από αυτή. Οι δύτες από την άλλη δεν έχουν βρει αποδεικτικά στοιχεία βλαβών στο κύτος και καμία ρύπανση δεν έχει παρατηρηθεί.

Το μέρος του ατυχήματος βρίσκεται σε ένα προστατευόμενο καταφύγιο καρχαριών, από τα λίγα στην χώρα. Το τοπικό γραφείο της Greenpeace στις Φιλιππίνες ζήτησε την κράτηση του πλοίου εν αναμονή της αποζημίωσης από τον ιδιοκτήτη για τις πιθανές περιβαλλοντικές ζημίες.

Η ακτοφυλακή και τοπικοί αξιωματούχοι συνεχίζουν την έρευνα για τα αίτια της προσάραξης.

Διαβάστε ακόμα