Ψήφισαν απεργία οι εργαζόμενοι της DSME – ανησυχούν οι πιστωτές

DSMEworkers
Το 85% των συνδικαλισμένων εργαζομένων της ναυπηγοκατασκευαστικής Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering ψήφισε την Τρίτη υπέρ της απεργίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο “αυτοδιάσωσης” της εταιρείας. Η νοτιοκορεάτική εταιρεία αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα το τελευταίο διάστημα και οι πιστωτές της την καλούν να προχωρήσει σε ριζική αναδιάρθρωση.

Το σχέδιο προτείνει μείωση μισθών κατά 20% και την πώληση δύο εκ των πέντε πλωτά Drydocks, με την DSME να προσανατολίζεται σε μια ενδεχόμενη μείωση του εργατικού δυναμικού, συνολικού ύψους 10.000 θέσεων.

Καμία ημερομηνία για την απεργία δεν έχει ακόμη οριστεί. Ένας από τους πιστωτές του ναυπηγείου δήλωσε σε κορεάτικα ΜΜΕ ότι “αν πραγματικά εγκαταλείψουν, δεν μπορούμε να βοηθήσουμε, παρά να σταματήσουμε την παροχή βοήθειας μας στην ναυπηγική εταιρεία”. Οι πιστωτές έδωσαν στην DSME 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια για ενίσχυση το περασμένο έτος, υπό την προϋπόθεση ότι οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στην εργασία. Ο κύριος πιστωτής, η Τράπεζα Ανάπτυξης της Κορέας είπε ότι “αν οι εργαζόμενοι της Daewoo Shipbuilding απεργήσουν, δεν θα υπάρξει καμία οικονομική βοήθεια για να βοηθήσουμε στην επαναφορά της επιχείρησής σε κερδοφορία”.

Ένα στέλεχος της DSME είπε στη Joongang Daily ότι η ψηφοφορία δεν ήταν σημαντική, και ότι το συνδικάτο διοργανώνει μια παρόμοια κάθε χρόνο για δύο δεκαετίες, χωρίς να προχωρά ποτέ σε απεργία. Πέρυσι, όλοι, εκτός ενός 5% των εργαζομένων ψήφισαν για απεργία.

Τη Δευτέρα, η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χε ζήτησε την δομική αναδιάρθρωση των τριών μεγάλων ναυπηγείων της χώρας – συμπεριλαμβανομένων μεγάλης κλίμακας απολύσεων.

“Οι [ναυπηγικές] εταιρείες, μαζί με τις πιστώτριες τράπεζες, θα πρέπει να φτάσουν το μαχαίρι στο κόκκαλο για να διασώσουν τις επιχειρήσεις τους”, ανέφερε σε ομιλία της στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα. “Αν δεν πραγματοποιήσουν μια τολμηρή αναδιάρθρωση με συρρίκνωση του πλεονάζοντος εργατικού δυναμικού και μείωση του κόστους, το μέλλον όχι μόνο των ναυπηγείων, αλλά και του σύνολου της οικονομίας θα βρεθεί σε κίνδυνο”, είπε, και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει οικονομική βοήθεια για τους απολυμένους εργαζόμενους.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (FSC) Yim Jong-Yong “πήρε πάσα” από τις δηλώσεις της την Τρίτη, προτείνοντας ένα σχέδιο στενής επίβλεψης των προσπάθειων “αυτοδιάσωσης” των προβληματικών ναυπηγείων. “Οι ναυπηγοί πρέπει να ολοκληρώσουν με προσοχή τα μέτρα αυτοδιάσωσης τους που έχουν υποσχεθεί, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των θέσεων εργασίας και των πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων, για να αποφύγουν να τεθούν υπό δικαστική εκκαθάριση”, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Διαβάστε ακόμα