Safety First: Δύο λέξεις που θα πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας

Σε μία συζήτηση που είχα περίπου μία εβδομάδα πριν με έναν φίλο μου, ο οποίος είναι ανθυποπλοίαρχος σε δεξαμενόπλοια μεγάλης ναυτιλιακής εταιρείας, μου έλεγε πώς έπαθε ένα μικρό ατύχημα στο καράβι που είχε σαν αποτέλεσμα να σπάσει το μικρό δάκτυλο του ποδιού του.

Ήταν μια κανονική μέρα όταν πήγε να βρει στην κουβέρτα τον γραμματικό με σκοπό να τον ρωτήσει κάτι για κάποιες δουλειές που θα έπρεπε να κάνει. Βγήκε έξω στην κουβέρτα και κατευθύνθηκε προς την είσοδο του pump room (αντλιοστασίου), για την ακρίβεια ακριβώς δίπλα από αυτήν, στο hatch cover. Εκεί λοιπόν είχαν ανεβάσει ένα κομμάτι σωλήνα που είχε τρυπήσει, με σκοπό να την πάνε στο μηχανοστάσιο για επιδιόρθωση.

Μόλις λοιπόν ο ανθυποπλοίαρχος είδε το πλήρωμα να προσπαθεί να το τοποθετήσει και να το μεταφέρει πήγε να βοηθήσει και αυτός. Χωρίς να προλάβει να καταλάβει τι έγινε η σωλήνα είχε πέσει στο πόδι του τραυματίζοντας το δάκτυλο του. Επειδή θα έβγαινε στην κουβέρτα μόνο για να ρωτήσει κάτι τον γραμματικό και θα ξαναέμπαινε μέσα δεν φορούσε παπούτσια ασφαλείας. Ο γραμματικός φυσικά έφταιγε που τον άφησε να εμπλακεί στην δουλειά αυτή, αν και όπως μου είπε ο ανθυποπλοίαρχος το λάθος ήταν δικό του γιατί όλα έγιναν πολύ γρήγορα, από το φιλότιμο του κυρίως να βοηθήσει. Το αποτέλεσμα ήταν περίπου 3 μέρες μετά να ξεμπαρκάρει.

Θα ήθελα κυρίως να τονίσω κάποια πράγματα κυρίως για τα νέα παιδιά, αν και δεν θα ήταν άσχημο να τα θυμηθούμε και όλοι οι παλαιότεροι.

Τα παπούτσια ασφαλείας όταν είμαστε σε χώρους του μηχανοστασίου και της κουβέρτας είναι απαραίτητα και επιβάλλεται να τα φοράμε. Δεν είναι μόνο το σίδερο που έχουν μπροστά. Η κουβέρτα θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι γλιστράει πάρα πολύ και τα παπούτσια ασφαλείας μας βοηθούν στο μέγιστο να μην γλιστρήσουμε. Γνωρίζω επίσης ότι τα παπούτσια που δίνουν στους ναυτικούς οι συντριπτική πλειοψηφία των ναυτιλιακών εταιρειών είναι κακής ποιότητας και πολλές φορές κουράζουν υπερβολικά τα πόδια μας ή και μυρίζουν. Δεν είναι δύσκολο όμως σαν αξιωματικοί να αγοράσουμε μόνοι μας τα παπούτσια που θέλουμε και που είναι καλή ποιότητα. Μπορεί να έχουν κάποιο κόστος άλλα να σκεφτούμε ότι αυτά είναι ένα εργαλείο της δουλειάς μας και θα τα φοράμε τους επόμενους 6-7 μήνες, οπότε γιατί να μην είμαστε άνετοι;

Εκτός των παπουτσιών ασφαλείας είναι και οι φόρμες εργασίας. Βλέπω πολλές φορές δόκιμους να κατεβάζουν τα μανίκια και να βάζουν την φόρμα στη μέση τους. Συνήθως αυτό το κάνουν λόγω της ζέστης και κυρίως στους χώρους του μηχανοστασίου. Είναι ένα μεγάλο λάθος που πολλές φορές έχει σαν αποτέλεσμα τους τραυματισμούς στα χέρια είτε από κάποιο αντικείμενο είτε από ατμό ή οτιδήποτε άλλο. Όσο ζέστη και αν κάνει θα πρέπει να σκεφτόμαστε πρώτα την ασφάλεια μας και θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η φόρμα με κατεβασμένα μανίκια δεν μας προστατεύει 100%. Και πάλι εδώ θα πρέπει να πούμε ότι η ποιότητα που παρέχουν στους ναυτικούς είναι σχεδόν πάντα μέτρια έως κακή. Είναι φυσιολογικό λοιπόν να μην αισθανόμαστε καλά μέσα σε μία φόρμα η οποία είναι από νάιλον και η οποία και ποιο ζεστή είναι στη ζέστη και πιο κρύα στο κρύο, άσε που βρωμάει κιόλας.

Πέρα των παραπάνω θα πρέπει οπωσδήποτε να φοράμε γάντια όταν κάνουμε μία εργασία που το απαιτεί και γυαλιά ασφαλείας με σκοπό να προστατέψουμε ένα από τα σημαντικότερα πράγματα πάνω μας, τα μάτια μας. Επίσης το κράνος μπορεί να είναι κουραστικό αλλά επιβάλλεται.

Γνωρίζω εκ των πρότερων ότι κυρίως εμείς οι Έλληνες- δυστυχώς- υποβαθμίζουμε πολλές φορές όλα τα παραπάνω. Ίσως δεν έχουμε μάθει να δουλεύουμε έτσι ή το θεωρούμε μαγκιά να δουλεύουμε χύμα. Το καταλαβαίνω αυτό γιατί το βλέπω σε όλους τους εργάτες που δουλεύουν στη στεριά και σε καμία περίπτωση δεν τηρούνε την ενδυμασία ασφαλείας. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όμως ότι εμείς βρισκόμαστε μέσα σε ένα καράβι και αν μας τύχει κάτι δεν υπάρχει γιατρός και νοσοκομείο εκεί. Κανείς δεν θέλει ας πούμε να του καρφωθεί κάτι στο μάτι επειδή δεν φόραγε γυαλιά ασφαλείας.

Όσο αστεία λοιπόν και να ακούγονται όλα αυτά θα πρέπει να φροντίσουμε για την ασφάλεια μας και σαν αξιωματικοί να φροντίσουμε και για την ασφάλεια των υπολοίπων.

Όσο έμπειροι και να είμαστε λοιπόν μην ξεχνάμε ποτέ ότι τα παπούτσια ασφαλείας, η φόρμα εργασίας, το κράνος, τα γάντια, και τα γυαλιά ασφαλείας θα μας βγάλουν από μεγάλους μπελάδες, όσο ΜΗ μάγκικο και να μας φαίνεται αυτό….

Καλά ταξίδια!

Διαβάστε ακόμα