Στην “μάυρη λίστα” του Ιράκ τάνκερ ελληνικής ναυτιλιακής

Maran_Centaurus
Το Ιράκ απαγόρεψε σε τρία τάνκερ, ανάμεσα τους κι ένα ελληνόκτητο, που έχουν μεταφέρει Κούρδικο αργό πετρέλαιο για την Vitol και την Glencore να εισέρχονται σε ιρακινά λιμάνια και να εξαγάγουν αργό από την κρατική εταιρεία πετρελαίου SoMo του Ιράκ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters τα στην “μαύρη λίστα” πλοία είναι το VLCC της Maran Tankers, εταιρείας συμφερόντων Αγγελικούση, Maran Centaurus, (300.300 dwt, κατασκευής 1995), το Suezmax της Premuda Four Smile (159.800 dwt, κατασκευής 2001), και το Aframax της Gruppo Scerni SN Olivia (110.000 dwt, κατασκευής 2010).

Το Four Smile και το Maran Centaurus βρίσκονται προς το παρόν ναυλωμένα στη Vitol. Το SN Olivia είναι ναυλωμένο στη ST Shipping, η οποία αποτελεί μέρος της Glencore.

Το Κουρδιστάν και το Ιράκ βρίσκονται εδώ και χρόνια σε αντιπαράθεση για τις εξαγωγές και τα έσοδα πετρελαίου. Το κουρδικο αργό εξάγεται ανεξάρτητα μέσω Τουρκίας από τα μέσα του 2015, από τη στιγμή που σύμφωνα με του Κούρδους η Βαγδάτη απέτυχε να σεβαστεί μια συμφωνία κατανομής των πετρελαϊκών εσόδων και να μεταφέρει αρκετά χρήματα στην πρωτεύουσα, Ερμπίλ.

Από την άλλη συμφωνα με την Βαγδάτη, η οποία εξάγει το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου της από τον Κόλπο, δήλωσε ότι η Αρμπίλ δεν προχωρούσε στην εξαγωγή αρκετού αργού όπως οριζόταν στη συμφωνία.

Διαβάστε επίσης: Ελληνικό τάνκερ μεταφέρει πετρέλαιο από Ιρακινό Κουρδιστάν

Διαβάστε ακόμα