Τάνκερ προσάραξε στα ανοιχτά της Ουρουγάης

Siteam_Anja
Το με σημαία Νήσων Μάρσαλ τάνκερ μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου και χημικών προϊόντων Siteam Anja προσάραξε σε βράχια μόλις 400 μέτρα από την ακτή του Isla de Lobos, περίπου 8 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Punta del Este στην Ουρουγουάη την Τρίτη, 17 Μαΐου.

Το κατασκευασμένο το 1997 δεξαμενόπλοιο ήταν καθ ‘οδόν από το San Lorenzo της Αργεντινής για το Ρίο Γκράντε της Βραζιλίας, με περισσότερα από 32.000 κ.μ. φυτικού πετρέλαιο στις δεξαμενές του.

Κοντά στο Punta del Este το χωρητικότητας 44.640 dwt πλοίο αντιμετώπισε ένα πρόβλημα ψύξης του κινητήρα,γι’ αυτό ο καπετάνιος αποφάσισε να το κατευθύνει προς μια κοντινή περιοχή ελλιμενισμού για επιθεώρηση, ανέφερε το Ναυτικό της Ουρουγουάης.

Ωστόσο, καθώς το τάνκερ πραγματοποιούσε αναστροφή, το πλοίο αντιμετώπισε blackout και άρχισε να παρασέρνεται προς το Isla de Lobos. Όταν ο καπετάνιος αποφάσισε να δέσει το πλοίο για να ελέγξει τη βλάβη, ήταν πολύ αργά, διότι το πλοίο είχε ήδη κολλήσει, ανέφερε το ναυτικό.

Μια επιχείρηση αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης φαίνεται να είναι σε εξέλιξη με ρυμουλκά και δύτες να έχουν αποσταλεί στο σημείο για να εκτιμήσουν τη ζημιά.

Δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς στο πλήρωμα ή δημιουργίας πετρελαιοκηλίδας.

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών φαίνεται ότι ο διπλός πυθμένας του πλοίου παραβιάστηκε επιτρέποντας την εισροή μιας ορισμένης ποσότητας νερού. Φράγματα έχουν τοποθετηθεί στο σημείο για να περιορίσουν πιθανή μόλυνση από το πλοίο.

Το ναυτικό πρόσθεσε ότι άλλο ένα δεξαμενόπλοιο θα σταλεί στην περιοχή για να εκτελέσει λειτουργία φορτηγίδας και έτσι να επιτρέψει στο τάνκερ να απεγλωβιστεί και να απομακρυνθεί.

Τα τελευταία δεδομένα του AIS του πλοίου από το Marine Traffic δείχνουν ότι το πλοίο παραμένει αγκυροβολημένο στην περιοχή μέχρι και σήμερα.

Διαβάστε ακόμα