Το Brexit ενδέχεται να απομακρύνει ναυτικούς από την Βρετανία

british_seafarers
Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ ενδέχεται να οδηγήσει και σε μαζική μετανάστευση του ναυτικού της προσωπικού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας έρευνας που δημοσιεύθηκε από Faststream, μια συμβουλευτική εταιρεία ειδική σε θέματα εργασίας στην ναυτιλία.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε εργαζόμενους στο ναυτιλιακό κλάδο του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στις 24/06 και δείχνει ότι πάνω από το 39% των εργαζομένων που δεν θα σκεφτόταν προηγουμένως να απομακρυνθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξετάσει τώρα επαγγελματικές προτάσεις στο εξωτερικό, ενώ ένα ποσοστό 23% παραμένει αναποφάσιστο.

“Είναι μια ψήφος αποχώρησης του Ηνωμένου Βασίλειου και μια ψήφος αποχώρησης των ναυτικών από το Ηνωμένο Βασίλειο”, σχολιάζει ο Mark Charman, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Faststream.

“Η παγκόσμια κινητικότητα ήταν πάντα ένα θετικό στοιχείο της εργασίας στον ναυτιλιακό κλάδο. Το 66% των ερωτηθέντων στην έρευνα μας θα είχε υπολογίσει μια θέση εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου πριν από τα σημερινά αποτελέσματα του Brexit, το οποίο δείχνει ακριβώς πόσο ευέλικτο είναι το ναυτιλιακό εργατικό δυναμικό. Η αβεβαιότητα που φέρνει η ψήφος αποχώρησης απλά προσθέτει περισσότερο λάδι στη φωτιά”, συνέχισε ο Charman.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και πολλές άλλοι ναυτιλιακοί κόμβοι, αντιμετωπίζει ήδη σοβαρή έλλειψη επαγγελματικών στελεχών σε επιχειρήσεις στην ξηρά. Η ευκαιρία για τους ναυτιλιακούς εργαζόμενους του Ηνωμένου Βασιλείου να εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας μακριά από τις ακτές τους θα είναι δυνατή για πολλούς, αλλά όχι για όλους.

“Ο παράγοντας σοκ που δημιουργείται από την πραγματικότητα της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα δημιουργήσει άμεσα αβεβαιότητα σε πολλούς εργαζόμενους στο ναυτιλιακό κλάδο. Ωστόσο, η θέληση απομάκρυνσης από το Ηνωμένο Βασίλειο δεν σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν ή θα έπρεπε να το κάνουν. Είναι μια μεγάλη απόφαση, τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά, και όχι μια που πρέπει να ληφθεί ελαφρά τη καρδία”, πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Το Brexit ευκαιρία για την βρετανική ναυτιλία

Διαβάστε ακόμα