Το ιρανικό τάνκερ θα ξανά φορτώσει το πετρέλαιο που είχε κατασχεθεί από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα

Το Ιρανικό τάνκερ Lana που έχει αγκυροβολήσει στον Πειραιά πρόκειται να ανακτήσει μέρος του φορτίου του αυτή την εβδομάδα.

Το φορτίο κατασχέθηκε από τις ΗΠΑ και θα επιστραφεί στο Ιράν, μετά από απόφαση του ανώτατου ελληνικού δικαστηρίου, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές την Τετάρτη.

Η υπόθεση προκάλεσε πάγωμα των σχέσεων μεταξύ Τεχεράνης και Αθήνας εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ.

Η κατάσχεση του πετρελαίου από το Lana, ώθησε τις δυνάμεις του Ιράν να καταλάβουν δύο δεξαμενόπλοια με ελληνική σημαία στον Περσικό κόλπο. Τα δεξαμενόπλοια δυστυχώς δεν έχουν απελευθερωθεί ακόμη.

Η απόφαση του ελληνικού Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι υπέρ του Ιράν, ανέφερε Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος, και πρόσθεσε ότι η απόφαση, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί, έγινε γνωστή στην κυβέρνηση την Τρίτη.

Την ίδια απόφαση επιβεβαίωσε και άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος, με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι δεν θα σχολιάσει τις αποφάσεις του δικαστηρίου.

Για περισσότερους από δύο μήνες, το Lana βρισκόταν υπό κράτηση στα ανοιχτά της Εύβοιας στην Ελλάδα.

Οι ελληνικές αρχές έδωσαν έγκριση για την απελευθέρωσή του νωρίτερα τον Ιούλιο του 2022, αφού το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε υπέρ της ιρανικής εταιρείας, ανατρέποντας προηγούμενη δικαστική απόφαση, με το πλοίο που προηγουμένως είχε αντιμετωπίσει μηχανικό πρόβλημα να ρυμουλκείται εν τελεί στον Πειραιά.

Δημοσιεύματα λένε ότι οι ΗΠΑ αμφισβήτησαν την απόφαση αυτή φέρνοντας την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας.

Μέρος του ιρανικού φορτίου πετρελαίου μεταγγίστηκε σε άλλο τανκερ με το όνομα Ice Energy, το οποίο φέρεται να έχει ναυλωθεί από τις ΗΠΑ, και είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Πειραιά.

Το Lana αναμενόταν να αν εφοδιαστεί με καύσιμα στις 27 Ιουλίου και να δοκιμάσει την κυρία μηχανή του ώστε να ξεκινήσει τη εκ νέου μετάγγιση του φορτίου προς το τέλος της εβδομάδας και στη συνέχεια να αποπλεύσει, ενημέρωσε το Reuters ο αξιωματούχος.

Διαβάστε ακόμα