80.000 πέστροφες… απέδρασαν μετά από πρόσκρουση πλοίου σε ιχθρυοτροφείο

fish_farm

Οι Δανοί ψαράδες τρίβουν ήδη τα χέρια τους μετά από την πρόσκρουση πλοίου σε ιχθυοτροφείο στην Δανία που επέτρεψε σε 80.000 ιριδίζουσες πέστροφες να… αποδράσουν στα ανοιχτά.

Το φορτηγό πλοίο που είχε ξεκινήσει από το Καλίνινγκραντ της Ρωσσίας και κατευθυνόταν προς το Κόλντινγκ της Δανίας προσέκρουσε την Τρίτη σε ιχθυοτροφείο μεταξύ των δανέζικων νησιών Φιονία και Γιουτλάνδη, ανέφερε στο Reuters η εταιρία υδατοκαλλιεργειών Snaptun Fisk.

Οι ιριδίζουδες πέστροφες ζυγίζουν περίπου 3 κιλά έκαστη και προορίζονταν για σφαγή αυτήν την εβδομάδα. Η συνολική τους αξία έφτανε έως και τα 10 εκ. κορώνες Δανίας (1,35 εκ. ευρώ), δήλωσε ο Τιμ Πέτερσεν, συν-ιδιοκτήτης και διευθυντής της εταιρίας.

«Θα επιδιώξουμε καταβολή αποζημίωσης από τους πλοιοκτήτες», δήλωσε μεταξύ άλλων στο Reuters.

Το περιστατικό ενδέχεται να βλάψει το θαλάσσιο οικοσύστημα, δήλωσε ο ερευνητής του Δανέζικου Πανεπιστημίου Υδροτεχνικής, Γιον Σβένσεν. Οι πέστροφες που διέφυγαν είναι πιθανόν να διαταράξουν την εκκόλαψη αυγών και τα μικρά της άγριας θαλάσσιας πέστροφας.

Οι ιριδίζουδες πέστροφες αναμένεται να επιβιώσουν μόνο για λίγους μήνες, καθώς δεν είναι εξοικειωμένες με την ζωή στην ανοιχτή θάλασσα.

«Όλοι οι ερασιτέχνες ψαράδες πρέπει να βγουν με τον εξοπλισμό τους και να αρχίσουν το ψάρεμα», δήλωσε στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό TV2/Fyn ο διευθυντής του συνεταιρισμού αλιέων Vandpleje Fyn, Σόρεν Κνάμπε.

Η πέστροφα θα αρχίσει να τσιμπάει μετά από 4-5 μέρες, καθώς θα συνηθίζει την ζωή στην ανοιχτή θάλασσα, δήλωσε ο ντόπιος ψαράς Ούρλικ Γιέπεσεν, ανακαλώντας παλιότερα παρεμφερή περιστατικά.

“Για να είμαι ειλικρινής, όλο αυτό είναι μια μικρή περιβαλλοντική τραγωδία. Αλλά μάλλον θα βγω και ‘γω 1-2 φορές για ψάρεμα”, συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμα