Ανακαλύφθηκε ναυάγιο από τη Μάχη της Γένοβας (video)

nauagio_genova

Μια μονάδα καταδύσεων του Ιταλικού Ναυτικού γνωστή ως Gruppo Operativo Subacquei (GOS) ανακάλυψε ναυάγιο πλοίου από τη Μάχη της Γένοβας το 1795.

Η μάχη είναι μεταξύ άλλων γνωστή ως η πρώτη μεγάλη πολεμική ναυτική σύρραξη του τότε καπετάνιου Οράτιου Νέλσον, ο οποίος συνέβαλε στην εξουδετέρωση του μεγάλου Γαλλικού πολεμικού πλοίου Ca Ira που είχε 80 κανόνια και ήταν σχεδόν διπλάσιο σε μέγεθος από το HMS Agamemnon του Νέλσον.

Ήταν μια σημαντική νίκη για τους Βρετανούς και τον Νέλσον, την οποία στη συνέχεια ακολούθησαν πολλές ακόμα. Η μάχη ήταν τμήμα της προσπάθειας να αποτραπεί η ανακατάληψη της Κορσικής από τους Γάλλους, την οποία οι Βρετανοί είχαν καταλάβει ένα χρόνο νωρίτερα.

Το ναυάγιο που βρισκόταν κοντά στις Λιγουρικές ακτές πιστεύεται ότι ήταν μία από τις λέμβους του Ca Ira και χρησιμοποιήθηκε πιθανώς από τους Γάλλους ναύτες στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν. Στο ναυάγιο βρέθηκαν επίσης πολλά Γαλλικά μουσκέτα.

Η μονάδα GOS, όντας σε αποστολή ναυτικής έρευνας με το διασωστικό Anteo, χρησιμοποίησε σόναρ και τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο για να εντοπίσει το ναυάγιο, το οποίο βρισκόταν σε αρκετά ρηχά νερά ώστε να επιτραπεί η κατάδυση.

nauagio_genova2

Οι τοπικές αρχές εξέδωσαν προστατευτικές οδηγίες που απαγορεύουν περαιτέρω καταδύσεις στο ναυάγιο μέχρι να δοθεί σχετική έγκριση.

Η μονάδα GOS επισκέφτηκε και επιθεώρησε επίσης το ναυάγιο του Laura Cosulich, ένα εμπορικό πλοίο που βυθίστηκε από Βρετανικό υποβρύχιο το 1941καθώς το πρώτο προσπαθούσε να ανεφοδιάσει τις Ιταλικές δυνάμεις στη Βόρεια Αφρική. Το πλοίο βυθίστηκε κουβαλώντας 5,000 τόνους ΤΝΤ και το Ιταλικό Ναυτικό δήλωσε ότι έχει πραγματοποιήσει διάφορες επιχειρήσεις στο ναυάγιο ώστε να εξασφαλίσει ασφαλή πρόσβαση στις εκρηκτικές ύλες και να μην εντοπιστούν από συνδικάτα του οργανωμένου εγκλήματος.

Διαβάστε ακόμα